Nationaal Congres Estate Planning

Inhoud

Op vrijdag 30 november 2018 vind de zevende editie plaats van het Nationaal Congres Estate Planning plaats. Hét kennis- en netwerk evenement voor Estate Planners.

De tijd dat ‘globalisering’ bij futurologen in de mond bestorven lag, ligt ver achter ons. De internationale component is inmiddels niet meer weg te denken en u komt dan ook regelmatig grensoverschrijdende bewegingen van vermogen en personen tegen in uw adviespraktijk. Maar betekenen de vervaagde grenzen dat uw cliënten hun estate planning heil ook daadwerkelijk in het buitenland moeten zoeken? Of is het gras aan de overkant niet zo groen als het lijkt?

Tijdens de zevende editie van het Nationaal Congres Estate Planning staat internationale estate planning centraal. Zes topspecialisten nemen u op inspirerende wijze mee langs de aspecten die spelen als uw cliënt buiten onze landgrenzen treedt en zoomen daarbij in op een aantal aangrenzende jurisdictie.

Onderwerpen

09:30 – 10:00

Ontvangst

10:00 – 10:15

Opening door dagvoorzitter Marit Muller- van Zeijl RB

10:15 – 10:45
Geven bij leven aan een buitenlands goed doel vanuit Nederlands perspectief – dr. Renate Buijze
Wanneer een schenker bij leven geeft aan een goed doel in het eigen land komt hij vaak in aanmerking voor fiscaal voordeel. Steeds meer schenkers, echter, geven (ook) aan goede doelen in het buitenland. Ze hebben een bijzondere band met het buitenlandse goede doel, of willen rechtstreeks geven aan een goed doel in het land waar ze hun gift willen uitgeven.
Wat zijn methoden om als schenker ook in een grensoverschrijdende situatie aanspraak te kunnen maken op fiscaal voordeel op een gift? En welke van deze methoden kunnen in Nederland worden gebruikt? Jurisprudentie van het Europees Hof van Justitie over de behandeling van goede doelen gevestigd in een andere EU lidstaat en de loketinstellingdoctrine, over het gebruik van een intermediair goed doel, komen hierbij o.a. aan bod.

10:45 – 11:00
Pauze

11:00 – 12:00

Internationale erfrecht, een jurisprudentiële rondgang – prof. mr. Freek Schols
Aan de hand van jurisprudentie gaat prof. mr. Freek Schols op zoek naar knelpunten in de praktijk van het internationale erfrecht. Hierbij zal hij praktische handvatten bieden hoe u als estate planner uw cliënt optimaal kan adviseren.

12:00 – 13:00
Lunchpauze

13:00 – 14:00

Erf- en schenkbelasting vanuit Europees perspectief – prof. dr. Frans Sonneveldt
Erf- en schenkbelasting zijn heffingen die zeer kritisch bezien worden door de Europese burger. Ondanks het bestaan van de Europese Unie leveren deze heffingen in grensoverschrijdende situaties nog steeds de nodige problemen op. Wat wordt vanuit Europa momenteel gedaan om deze problemen het hoofd te bieden? In deze lezing wordt aandacht besteed aan de maatregelen die getroffen zijn door de Europese Commissie en aan de rechtspraak van het Europese Hof op het vlak van de erf- en schenkbelasting.

14:00 – 15:00
Toepasselijk recht op huwelijksvermogen, erfenis, schenkingen en testamenten : België versus Nederland – mr. Alain van Geel
Mr. Alain van Geel geeft u een kijkje in de keuken bij onze zuiderburen. Bestaat er onbeperkte keuzevrijheid voor het toepasselijk recht terzake en welke zijn de aandachtspunten en gevolgen? Waar moet u als estate planner op letten als uw te maken krijgt met het Belgische huwelijksvermogensrecht, giften en schenkingen, erfenis en successierecht en vermogensplanning. Wetgeving en jurisprudentie zullen hierbij komen aan bod komen, waarbij ook wordt gekeken naar de aspecten van het internationale burgerlijk recht.

15:00 – 15:15
Pauze

15:15 – 16:15
Internationaal huwelijksvermogensrecht en erfrechtverordening – mr. Anneke Vrenegoor
We hebben inmiddels drie jaar ervaring met de Europese Erfrechtverordening en komen tot de conclusie dat het niet altijd even soepel gaat. De nieuwe verordeningen op het gebied van het huwelijksvermogensrecht en het geregistreerd partnerschapsvermogensrecht treden in januari 2019 in werking. Twee landen worden kort, maar bondig onder de loep genomen: Frankrijk en Engeland. Ook de gevolgen van de Brexit komen aan bod. Wat betekenen deze nieuwe verordeningen voor de estate planningspraktijk? Wordt het nu eenvoudiger wanneer we te maken krijgen met een overlijden met internationale aspecten? Waar moet de adviseur op letten?

16:15 – 17:15
De sterren van de executeur kennen geen grenzen – prof. mr. dr. Bernard Schols
Binnen de landsgrenzen heeft de Nederlandse executeur en zijn grote broer de afwikkelingsbewindvoerder al een enorme indruk gemaakt. Thans stralen zijn sterren ook al over de landsgrenzen. Worden de buitenlandse executeurs links en rechts ingehaald? Zelfs in het land waar van origine al heel ver ‘über den Tot Hinaus’ gedacht wordt en de Testamentsvollstrecker geboren is, kan men een voorbeeld nemen aan de Nederlandse erfrechtelijke vertegenwoordigers. Het verbaast niet dat ook de rechter de handen vol heeft aan de executeurs in den vreemde. Prof. mr. dr. Bernard Schols zal op zijn bekende wijze ingaan op de internationale vertegenwoordiging van de ziel.

17:15
Afsluiting & borrel

Planning

Vrijdag 30 november 2018

10:00 - 17:15

Van der Valk Veenendaal

Inschrijven

Ja, ik wil me inschrijven voor Nationaal Congres Estate Planning te Hotel van der Valk - Veenendaal . De factuur à €495 ontvang ik kort voor de startdatum van de cursus.

Praktisch

Datum, tijd en locatie
Vrijdag 30 november 2018
10.00 uur - 17:15 uur
Hotel van der Valk - Veenendaal
Prijs

Prijs: €495

Betaling: 
U ontvangt kort voorafgaand aan de startdatum de factuur.

Couponcodes:
Voor Register Estate Planners is deelname gratis. Gebruik de couponcode: REPNC2018

REP-ers kunnen een relatie meenemen, zij betalen dan €295,- euro i.p.v. €495,- Gebruik de couponcode: REPNC2018relatie

Accreditatie
 • pe rbRB:  i.a.
 • pe noabNOAB: 6 PE-punten
 • pe nbaNBA: 6 PE-punten
 • pe knbKNB: 5 PE-punten
 • Nederlandse Orde van Belastingadviseurs
  Eigen inbreng volgens PE-reglement.

  Nederlandse Orde van Advocaten
  Eigen inbreng volgens Verordening Vakbekwaamheid.

Docent(en)

Vragen

Heeft u vragen over deze opleiding? Ik beantwoord ze graag voor u. Ik denk ook graag mee over een maatwerkcursus of volledig programma voor uw kantoor.

Sandra de Graaf
Sandra de Graaf

 070-3780747
  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Sdu Licent Academy | Prinses Beatrixlaan 116 » 2595 AL Den Haag |  (070) 3780750 | opleidingen@licentacademy.nl