PE-Pitstop Fusie- splitsing- en interne reorganisatievrijstelling overdrachtsbelasting

Inhoud

Het fuseren of (af)splitsen van ondernemingen of vermogensbestanddelen kan op verschillende manieren gestalte krijgen, bijvoorbeeld door middel van een bedrijfsfusie, een juridische fusie, door overdrachten binnen concernverhoudingen of via een juridische splitsing. Het opdelen of samenbrengen van ondernemingen kan verschillende fiscaalrechtelijke gevolgen hebben voor zowel de daarbij betrokken vennootschappen zelf alsook voor hun aandeelhouders.

Wanneer bij een fusie of splitsing een of meer onroerende zaken betrokken zijn, kan dat heffing van overdrachtsbelasting oproepen. Ook bestaat de mogelijkheid dat een lichaam als gevolg van bijvoorbeeld een juridische fusie voor de overdrachtsbelasting gaat kwalificeren als zogeheten onroerendzaakrechtspersoon of die status juist verlies, hetgeen gevolgen heeft voor de heffing van overdrachtsbelasting. Daarnaast kunnen fusies en splitsingen gevolgen hebben voor een eventueel eerder toegepaste fusie-, splitsing- en interne reorganisatievrijstelling in de overdrachtsbelasting.

Kortom, aan fusies, splitsingen en interne reorganisaties kleven de nodige overdrachtsbelastingtechnische aspecten voor zowel het verleden, heden als de toekomst. 

Onderwerpen

Indachtig het voorgaande zal in deze cursus aandacht worden besteed aan:

  • De werking van de fusie-, splitsing- en interne reorganisatievrijstelling opgenomen in artikel 15, eerste lid, onderdeel h, WBR 1970, en aan de daaraan klevende nadere (deels ontbindende) voorwaarden opgenomen in het Uitvoeringsbesluit belastingen van rechtsverkeer 1971. Daarbij zal ook aandacht worden besteed aan overeenkomsten en verschillen (in voorwaarden) tussen die diverse vrijstellingen, alsmede aan de wijze waarop een beroep kan worden gedaan op die vrijstelling. De behandeling van die verschillende vrijstellingen zal voornamelijk gericht zijn op fusies, splitsingen en interne reorganisaties waarbij BV’s of NV’s betrokken zijn.
  • In deze pitstopstudie zal tevens aandacht worden besteed aan de verkrijging van aandelen in zogeheten onroerendezaakrechtspersonen (als bedoeld in artikel 4 WBR 1970) in het kader van bijvoorbeeld een fusie of interne reorganisatie.
  • Voorts zal aandacht worden besteed aan de mogelijke gevolgen van bijvoorbeeld een fusie of splitsing voor een eventueel eerder toegepaste fusie-, splitsing- en interne reorganisatievrijstelling.

Planning

Woensdag 3 juni 2020

Tijd: 15:30 tot 18:45 uur

Inschrijven

Ja, ik wil me inschrijven voor PE-Pitstop Fusie- splitsing- en interne reorganisatievrijstelling overdrachtsbelasting te Landgoed Groot Kievitsdal Baarn. De factuur à €295 ontvang ik kort voor de startdatum van de cursus.

Praktisch

Datum, tijd en locatie
Woensdag 3 juni 2020
15.30 uur - 18.45 uur
Landgoed Groot Kievitsdal Baarn
Prijs

Prijs: €295

Betaling: U ontvangt kort voorafgaand aan de startdatum de factuur.

Accreditatie
  • pe rbRB: 3 PE-punten fiscaal
  • pe nbaNBA: 3 PE-uren
  • Nederlandse Orde van Belastingadviseurs
    Eigen inbreng volgens PE-reglement.

Docent(en)

Vragen

Heeft u vragen over deze opleiding? Ik beantwoord ze graag voor u. Ik denk ook graag mee over een maatwerkcursus of volledig programma voor uw kantoor.

Aryane IJssel de Schepper
Aryane IJssel de Schepper

 070-3780748
  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Sdu Licent Academy | Maanweg 174 » 2516 AB Den Haag |  (070) 3780750 | opleidingen@licentacademy.nl

> Algemene voorwaarden