PE-Pitstop Nieuwe Fiscale Eenheid

Inhoud

Er is nog geen startdatum voor deze cursus bekend. Wilt u op de hoogte worden gehouden? Stuur dan een mail met onderwerpregel 'Startdatum PE-Pitstop Nieuwe fiscale eenheid' naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Nooit tevoren in de geschiedenis van de fiscaliteit heeft de grensoverschrijdende fiscale eenheid meer in de belangstelling gestaan. Het in 2003 ingevoerde wettelijke verbod op een grensoverschrijdende fiscale eenheid bevindt zich steeds meer in de Europeesrechtelijke gevarenzone. Om de impact hiervan voor de praktijk groot te noemen lijkt een understatement. De gevolgen blijven niet beperkt tot multinationals. Ook het MKB zal hier vroeger of later mee te maken krijgen.

Concrete ontwikkelingen
Het afgelopen jaar hebben zich een aantal concrete ontwikkelingen voorgedaan waar men in de adviespraktijk nu al rekening mee moet houden. Allereerst heeft staatssecretaris Wiebes van Financiën het wetsvoorstel ‘Aanpassing fiscale eenheid’ gelanceerd. Op grond van dit wetsvoorstel zal de fiscale eenheid op tal van punten worden aangepast aan de Papillon-jurisprudentie van het Europese Hof van Justitie. Het wetsvoorstel gaat veel verder dan het enkel toestaan van een fiscale eenheid met een Europese tussenmaatschappij of topmaatschappij. Daarnaast heeft het Hof van Justitie in de zaken Groupe Steria en Finanzamt Linz de zogenoemde ‘per element’-benadering geherintroduceerd, waardoor in de nabije toekomst een stroom aan jurisprudentie op gang zal komen over de reikwijdte daarvan. Ten slotte speelt op de achtergrond nog steeds de discussie over het al dan niet toestaan van een ‘echte’ grensoverschrijdende fiscale eenheid, nu de objectvrijstelling effectief waakt tegen verliesimport van een gevoegde buitenlandse dochtermaatschappij.

 

De Pitstop
De nadruk van deze pitstop ligt op het in kaart brengen van de gevolgen van het wetsvoorstel ‘Aanpassing fiscale eenheid’. De nieuwe combinatiemogelijkheden worden verkend, er wordt stilgestaan bij de verscherping van de bezitseis en de antimisbruikmaatregelen komen aan de orde. Verder komt ook de rechtspraak inzake de per-element-benadering kort aan de orde en besteedt de docent aandacht aan de (wenselijkheid van een) ‘echte’ grensoverschrijdende fiscale eenheid.

 

Leerdoel
Na afloop van deze cursus bent u volledig op de hoogte van de ontwikkelingen rondom het wetsvoorstel ‘Aanpassing fiscale eenheid’. Daarnaast hebt u inzicht gekregen in de rechtspraak rondom de per-element-benadering en de ‘echte’ grensoverschrijdende fiscale eenheid. 

 

Tool
Een rekenmodel waarbij de impact van de aanpassing van art. 13l Wet VpB 1969 kan worden becijferd.

Onderwerpen

 • Nieuwe mogelijkheden Papillon-fiscale eenheid
 • Overige aanpassingen wetsvoorstel ‘Aanpassing fiscale eenheid’
 • De antimisbruikbepalingen in het wetsvoorstel ‘Aanpassing fiscale eenheid’
 • De rechtspraak inzake de per-elementbenadering en de mogelijke gevolgen daarvan
 • De ‘echte’ grensoverschrijdende fiscale eenheid

Praktisch

Datum, tijd en locatie
(Datum nader te bepalen)
15:30 - 18:45
Landgoed Groot Kievitsdal Baarn
Prijs

Prijs: €275

Betaling: U ontvangt kort voorafgaand aan de startdatum de factuur.

Accreditatie
 • pe rbRB: 3 punten fiscaal, i.a.
 • pe nbaNBA: 3 PE-uren i.a.
 • Nederlandse Orde van Belastingadviseurs

  Wij zijn van oordeel dat deze cursus voldoet aan de minimum voorwaarden voor onderwijs als gesteld in het PE-reglement van de Nederlandse orde van Belastingadviseurs en voor 36 uren kan worden ingebracht voor de PE-verplichting van NOB-leden.

  Voor meer informatie kunt u terecht op de website van NOB.

  Nederlandse Orde van Advocaten

  Op grond van artikel 4 van de Verordening Vakbekwaamheid van de Nederlandse orde van Advocaten is het sinds 1 januari 2012 niet meer noodzakelijk onderwijs te volgen bij een door de NOvA erkende opleidingsinstelling. De enige verplichting is dat het onderwijs betrekking heeft op het rechtsgebied waarop de advocaat werkzaam is of wil zijn. De behaalde punten dienen door de advocaat zelf op het CCV-formulier te worden aangetekend. Er kan 1 punt per uur onderwijs worden behaald. Als bewijs dat het onderwijs is gevolgd, ontvangt u van ons een certificaat van deelname waarop het aantal uren is vermeld. We adviseren u het programma van de opleiding te bewaren.

  De Verordening Vakbekwaamheid kunt u raadplegen op de website van de Nederlandse Orde van Advocaten.

Docent(en)

Vragen

Heeft u vragen over deze opleiding? Ik beantwoord ze graag voor u. Ik denk ook graag mee over een maatwerkcursus of volledig programma voor uw kantoor.

Jelle Berghuis
Jelle Berghuis

 070-3780752
  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Over Sdu Licent Academy

Sdu Licent Academy is dé opleider voor professionals die ondernemers adviseren over fiscale vraagstukken. Belastingadviseurs, accountants, notarissen, bankiers, financieel planners, advocaten en trust professionals vergroten al meer dan 15 jaar hun kennis en vaardigheden met onze opleidingen, cursussen, symposia en congressen. Maar ook online via de e-learnings en webinars van Tax Talks. Daarnaast geven wij diverse vakbladen en praktijkgerichte toolkits uit om de adviseur te ondersteunen in zijn praktijk.

 

Sdu Licent Academy | Prinses Beatrixlaan 116 » 2595 AL Den Haag |  (070) 3780750 | opleidingen@licentacademy.nl