PE-Pitstop Terrorismefinanciering en sanctiewetgeving

Inhoud

Er is nog geen startdatum voor deze cursus bekend. Wilt u op de hoogte worden gehouden? Stuur dan een mail met onderwerpregel 'Startdatum PE-Pitstop Terrorismefinanciering en sanctiewetgeving' naar Jelle Berghuis (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.).

Uit DNB's Toezicht Vooruitblik 2017 bleek dat de beheersing van risico's in verband met sanctieregelgeving - maar ook terrorismefinanciering - sector breed nog altijd van onvoldoende niveau zou zijn. Zo stelde DNB onlangs vast dat meerdere trustkantoren niet bekend waren met de Nederlandse sanctielijst (terrorismelijst). Dit terwijl DNB in 2015 al constateerde dat de naleving van de Sanctiewet door trustkantoren beter moest. Zo controleerden onderzochte trustkantoren uitsluitend of relaties voorkwamen op de sanctielijsten, maar niet of transacties (handelingen) zagen op 'embargogoederen'. Werk aan de winkel dus.

Met de op handen zijnde invoering van de Wtt 2018, de wijziging van de Wwft naar aanleiding van de Vierde anti-witwasrichtlijn en de alsmaar toenemende focus op naleving van sanctieregelgeving staat de trustsector enorme ontwikkelingen te wachten. Reden te meer om kennis te nemen van de actuele stand van zaken op het gebied van terrorismefinanciering en sanctieregelgeving. Tijdens de PE Pitstop terrorismefinanciering en sanctiewetgeving wordt u meegenomen in de wettelijke verplichtingen, de visie van de toezichthouders en de verwachte ontwikkelingen.

Onderwerpen

Tijdens de PE-Pitstop wordt ingegaan op de typologieën van en 'red flags' voor terrorismefinanciering en het uitvoeren van een cliëntenonderzoek en transactiemonitoring ter voorkoming van betrokkenheid bij terrorismefinanciering. Naast transactiemonitoring in het kader van de Wwft/Wtt, is ook transactiemonitoring in het kader van de internationale sancties (handelsbeperkingen) geboden.

DNB heeft er al op gewezen dat niet zonder meer kan worden volstaan met alleen een controle van relaties tegen de sanctielijsten. Onder omstandigheden moet ook het doel van transacties worden beoordeeld, bijvoorbeeld ingeval van embargogoederen. Wat er precies moet worden gecontroleerd en hoe dit moet worden gedaan, wordt uitgelegd tijdens de PE Pitstop.

Daarnaast wordt meer in het algemeen een introductie gegeven in (internationale) sancties waarbij wordt uitgelegd hoe de sancties zijn opgebouwd, wat de grondslagen zijn en - aan de hand van de Rusland/Oekraïne sancties - wat voor beperkingen de sancties kunnen inhouden. 

Planning

Donderdag 17 mei 2018

15:30 - 18:45 uur

Praktisch

Datum, tijd en locatie
(Datum nader te bepalen)
15.30 uur - 18.45 uur
Hotel Schiphol A4
Prijs

Prijs: €295

Accreditatie

    Holland Quaestor
    3 PE-punten

Docent(en)

Vragen

Heeft u vragen over deze opleiding? Ik beantwoord ze graag voor u. Ik denk ook graag mee over een maatwerkcursus of volledig programma voor uw kantoor.

Jelle Berghuis
Jelle Berghuis

 070-3780752
  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Sdu Licent Academy | Maanweg 174 » 2516 AB Den Haag |  (070) 3780750 | opleidingen@licentacademy.nl