Toolkit Familielening 2017

Inhoud

Veel ouders willen hun kinderen financieel ondersteunen door hen geld te lenen voor bijvoorbeeld de aankoop van een woning. Onderhands lenen aan familie biedt meer mogelijkheden dan lenen bij een bank en levert vaak méér belastingvoordeel op dan een belastingvrije schenking. Heeft u uw cliënt al geïnformeerd over de mogelijkheden? Grijp deze kans en ga met uw cliënt aan de slag!

Om u tijd te besparen bij advisering over lenen in familieverband, heeft de vakredactie van Licent Academy in samenwerking met drie specialisten de Toolkit Familielening samengesteld. De toolkit bevat precies de tools en documentatie om uw cliënt praktijkgericht te kunnen adviseren. U kunt direct aan de slag en de aandacht richten op uw cliënt.

De Toolkit Familielening staat onder de redactie van mw drs. G.M. Poulina (Giniraynha) (fiscaal redacteur bij Licent Academy) en bevat bijdragen van mw mr. C.J.M Martens (Estate Planner en docente Estate Planning en successiebelasting), mw mr. A.A.M. Ruys (advocaat en notarieel jurist, en eigenaar van Hoornwijck Advocatuur) en mw. mr. R.C. van der Wel (Belastingadviseur en Estate Planner bij Mazars).

Deze toolkit, die u een schat aan praktische informatie verschaft, bespaart u veel tijd. U kunt direct aan de slag en de aandacht richten op uw cliënt. De investering van € 175 zult u snel terugverdienen.

Publicatiedatum: 19-6-2017

Onderwerpen

Cliëntenbrief en infomemorandum (2 word-bestanden: brief 2 blz. A4, memo 3 blz. A4)
Met de brief zet u uw cliënt aan tot nadenken over lenen in familieverband voor onder meer de aankoop van een eigen woning. U kunt deze gebruiken voor uw relatiemarketing. Samen met een overzichtelijk infomemorandum een mooie aanzet om een adviesgesprek met uw cliënt in te plannen om over dit onderwerp door te praten.

Checklist adviesgesprek familielening (pdf, 13 blz. A4)
Deze checklist bevat maar liefst 20 belangrijke vragen/aandachtspunten om systematisch aan de orde te brengen in het gesprek met uw cliënt over lenen in familieverband. Dit verschaft u een zeer volledig inzicht in de advieskansen bij uw cliënt. De uitgebreide toelichting bij elk punt helpt u als adviseur te begrijpen waarom de diverse vragen en aandachtspunten naar voren komen en geeft u concrete ideeën voor nadere advisering per onderwerp.

Stappenplan familielening (pdf, 5 blz. A4)
Besluit uw cliënt geld te lenen aan een familielid? Als u de 18 uitgewerkte praktische stappen met aandachtspunten (inclusief verwijzingen naar de advieschecklist en de praktijkpocket) met uw cliënt doorloopt, onderneemt u alle benodigde acties om een leenovereenkomst op te stellen en tot uitvoering te brengen.

Rekenmodel aflossingsschema (excelbestand)
Om renteaftrek in de inkomstenbelasting te kunnen claimen moet een lening voor de eigen woning worden afgelost. Deze rekentool geeft een overzicht van de maandelijkse betalingen voor aflossing en rente ingeval van annuïtaire of lineaire aflossing van een lening, met variabelen die u zelf ingeeft volgens de wensen van uw cliënt. Dit maakt de effecten van een bepaald leenbedrag en rente inzichtelijk en kan bijvoorbeeld als bijlage bij de leenovereenkomst worden gevoegd.

2 modellen voor leenovereenkomsten
Als u met uw cliënt de vormgeving van de lening heeft bepaald, kunt u met behulp van deze modellen eenvoudig en weloverwogen een leenovereenkomst opstellen die past bij de persoonlijke behoeften van uw cliënt. De opgenomen concrete tekstsuggesties en aandachtspunten kunt u naar behoeven toevoegen of verwijderen.
• Eigen woning (wordbestand, 3 blz. A4),
• Andere doeleinden (wordbestand, 2,5 blz. A4)

Praktijkpocket ‘familielening’ (pdf, ca. 15 blz. A4)
De praktijkpocket familielening biedt achtergrondinformatie over de fiscale ins en outs omtrent lenen in familieverband. Met behulp van de uitleg, tips en adviezen kunt u een extra verdiepingsslag maken en zo de meest voorkomende vragen over dit onderwerp beantwoorden.

Digitale bundel Familielening (pdf)
Dit biedt een compleet overzicht van (en links naar) wetten en regelingen die u zult gebruiken bij advisering over lenen in familieverband.

Deze toolkit, die u een schat aan praktische informatie verschaft, bespaart u veel tijd. U kunt direct aan de slag en de aandacht richten op uw cliënt. De investering van € 175 zult u snel terugverdienen.

 

Over Sdu Licent Academy

Sdu Licent Academy is dé opleider voor professionals die ondernemers adviseren over fiscale vraagstukken. Belastingadviseurs, accountants, notarissen, bankiers, financieel planners, advocaten en trust professionals vergroten al meer dan 15 jaar hun kennis en vaardigheden met onze opleidingen, cursussen, symposia en congressen. Maar ook online via de e-learnings en webinars van Tax Talks. Daarnaast geven wij diverse vakbladen en praktijkgerichte toolkits uit om de adviseur te ondersteunen in zijn praktijk.

 

Sdu Licent Academy | Prinses Beatrixlaan 116 » 2595 AL Den Haag |  (070) 3780750 | opleidingen@licentacademy.nl