Hét kennis- en netwerk evenement voor Estate Planners
'Estate planning voor het familiebedrijf', het thema tijdens de elfde editie van het Congres Estate Planning.
Estate planning voor het familiebedrijf is misschien wel een vak apart. Waar moet je als adviseur op letten om het familiebedrijf zo goed mogelijk bij te staan? Diverse topspecialisten zullen tijdens het dagvullende programma ingaan op allerlei aspecten rondom dit onderwerp.
Dit is een fysieke bijeenkomst en is niet live online te volgen. Ingeschreven deelnemers krijgen achteraf wel de mogelijkheid om de videoregistratie van het congres terug te kijken.
09:30 - 10:00 Ontvangst
10:00 - 10:15 Opening dagvoorzitter Marit Muller-van Zeijl RB
10:15 - 11:00 Estate planning & Familiebedrijf = IB-planning? - mr. Rudolf Janssen
Sinds 2010 is de rol van de inkomstenbelasting bij schenken of vererven van een familiebedrijf radicaal veranderd. Wat voorheen kon, kan nu niet meer en omgekeerd. Desondanks lijkt het kompas van de estateplanner vaak nog onterecht primair afgesteld te zijn op de schenk- en erfbelasting. Uit de praktijk komen een aantal voorbeelden aan de orde waaruit blijkt dat de planning van de inkomstenbelasting bij schenken of vererven van een familiebedrijf voorop dient te staan, al was het maar om de tijdige (!) betaling van alle uiteindelijk verschuldigde belastingen te kunnen borgen.
11:00 - 11:45 Estate planning & Familiebedrijf: de waarde van het maken van een Familiestatuut - mr. Rudolf Janssen
Naar mate de belangen in het familiebedrijf in handen komen van steeds meer familieleden neemt het belang van een familiestatuut toe. De dga is vaak een dea, een directeur enig aandeelhouder. Vaak is in de volgende generatie(s) mede-aandeelhouderschap onontkoombaar, al was het maar omdat anders de BOR onnodig verdampt of omdat het financieel belang van het familiebedrijf dusdanig groot is dat privé pasmunt weinig ‘verdeelruimte’ biedt. Wat bindt ‘ons’? Welke tegeltjeswijsheden gelden bij ‘ons’? Wie behoort tot ‘ons’? Welke petten-combinaties zijn mogelijk en welke niet? Hoe ziet het belonings-, toelatings- en beoordelingsbeleid voor familieleden er uit? Dividend-politiek? Is uitstappen (van familieleden) en/of instappen (van derden/private equity) mogelijk? Rule of Principle based? Allemaal onderwerpen die aandacht verdienen vóórdat ze aan de orde komen, waarbij vaak geldt: the journey is the destination.
11:45 - 12:45 Lunch
12:45 - 13:45 De impact van estate planning op de onderneming - mr. Alycke Kootstra
Bij de (toekomstige) overdracht van een onderneming in het kader van estate planning zijn er veel factoren en belangen waar op gelet moet worden. Niet alleen vanuit familierechtelijk perspectief maar ook vanuit ondernemingsrechtelijk perspectief. Vaak is het de wens dat eigendom en zeggenschap zodanig worden vormgegeven dat dit leidt tot een succesvolle continuïteit van (familie-) bedrijf en vermogen. Tijdens deze presentatie zal Alycke Kootstra ingaan op een aantal aandachtspunten vanuit de B.V. en STAK in het kader van het opzetten van de gewenste estate planningsstructuur en de impact daarvan op het bedrijf. Denk aan de wijze van het houden van het eigendom van en de zeggenschap over het bedrijf (direct, indirect) en door wie (nu en in de toekomst), de rechten van de betrokken stakeholders (zeggenschap, winst, informatie, etc.) en door het bestuur in acht te nemen belangen. Alycke Kootstra zal hierop ingaan aan de hand van recente jurisprudentie en praktijkvoorbeelden.
13:45 - 14:45 De bedrijfsopvolgingsregeling – heden, toekomst en meer - mr. Marielle Schuurman-van Nifterik
Bij de schenking of vererving van een onderneming dienen de overdrager en opvolger rekening te houden met de inkomsten-, schenk- en erfbelasting. De doorschuifregeling in de inkomstenbelasting (DSR) en de voorwaardelijke vrijstelling van schenk- en erfbelasting (BOR) zijn gericht op het waarborgen van de continuïteit van de onderneming. De uitvoering van de DSR en BOR verloopt helaas niet altijd even soepel. Onlangs zijn voorstellen gedaan om de faciliteiten stapsgewijs te verbeteren. Tijdens dit onderdeel gaan we in op enkele gesignaleerde knelpunten en op de vraag of de voorstellen inderdaad een verbetering zijn. Recente jurisprudentie en de opvallendste kennisgroepstandpunten komen uiteraard ook aan bod.
14:45 - 15:15 Pauze
15:15 - 16:00 Steward-ownership een waardevolle alternatieve eigendomsstructuur voor familiebedrijven - mr. Jorick Wijnen en mr. Nicole Gorris
Steward-ownership is een alternatieve eigendomsvorm die ondernemers in staat stelt om hun bedrijf door te geven aan opvolgers die niet op basis van geld of een familieband, maar op basis van kennis, kunde en de missie worden geselecteerd. Door de controle over het bedrijf bij kundige en missiegedreven opvolgers te leggen, borgt steward-ownership dat bedrijven in het belang van de missie, de onderneming en haar stakeholders blijven handelen. Dit maakt steward-ownership een waardevolle alternatieve eigendomsstructuur voor familiebedrijven die een lange termijn visie hebben en een bijdrage willen leveren aan de transitie naar een eerlijke en duurzame economie. Steward-ownership adviseurs mr. Jorick Wijnen en mr. Nicole Gorris bespreken aan de hand van verschillende praktijkvoorbeelden hoe steward-ownership voor familiebedrijven in de praktijk kan werken.
16:00 - 17:00 De 7 legacy lessen van Yvonne Braakman-Oudshoorn geschreven vanuit ervaring en gedreven door een missie - Yvonne Braakman-Oudshoorn LL.M. MfN REP
“Welke relatie(s) gaan op het pluche zitten”? -relaties gebaseerd op familiaire, juridische en/of sociaaleconomische constructie-
Yvonne zal de brug slaan tussen hetgeen vandaag de revue is gepasseerd en de praktijk, ondernemende families. Ze deelt haar eigen reis als familielid in een ondernemende familie. Ze neemt ons ook mee in de herkenning bij de ander (grondleggers en volgende generaties); praktijkvoorbeelden van andere ondernemende families. Dit doet ze aan de hand van haar (7) Legacy lessen, geschreven vanuit (eigen en praktijk) ervaring en gedreven door haar missie: enerzijds het borgen van optima forma & continuïteit van (familie)bedrijven en anderzijds het borgen van betekenis van de familie(leden) in/naast/buiten het (familie)bedrijf met als krachtbron ieders passie, met oog in de adviespraktijk voor mens en systeem met missie & passie en de techniek. Terloops komt ook voorbij de parallellie tussen familievermogen (voortkomende uit verkoop (familie)bedrijf) en familiebedrijf met de dynamiek van het driecirkel model.
17:00 Afsluiting en borrel
Vrijdag 17 november 2023
10:00 - 17:00 met aansluitend een borrel
Hotel van der Valk Veenendaal
Ja, ik wil me inschrijven voor Congres Estate Planning 2023 te Hotel van der Valk Veenendaal . De factuur à €495 ontvang ik kort voor de startdatum van de cursus.