Hét kennis- en netwerk evenement voor Estate Planners
Op vrijdag 22 november zal de twaalfde editie van het Congres Estate Planning plaatsvinden. Thema dit jaar: Estate planning en inkomstenbelasting.
In 2010 is de impact van de inkomstenbelasting bij schenken of vererven van een aanmerkelijk belang radicaal veranderd. Staat het kompas van de estate planner echter nog steeds primair afgesteld op de schenk- en erfbelasting of wordt er breder geadviseerd? Op het Congres Estate Planning zullen diverse topsprekers hun licht schijnen over dit thema. Diverse onderwerpen worden aan de hand van casuïstiek besproken en praktische tips worden gedeeld.
Dit is een fysieke bijeenkomst en is niet live online te volgen. Ingeschreven deelnemers krijgen achteraf wel de mogelijkheid om de videoregistratie van het congres terug te kijken.
10:00 - 10:15 Opening dagvoorzitter Marit Muller-van Zeijl RB
10:15 - 10:45 mr. Rudolf Janssen - Inleiding
In 2010 is de impact van de inkomstenbelasting bij schenken of vererven van een aanmerkelijk belang radicaal veranderd. Staat het kompas van de estate planner echter nog steeds primair afgesteld op de schenk- en erfbelasting? De vraag is of dat terecht is. De komende jaren zal de grootste overgang van vermogen aller tijden plaatsvinden, vermogen dat in Nederland veelal in box 2 is geconcentreerd met een vaak (dankzij voorheen onbeperkte doorschuiving bij overlijden) historisch lage fiscale verkrijgingsprijs. De huidige doorschuiffaciliteiten zijn onderhevig aan een stapsgewijze snoei-operatie, zodat in toenemende mate acute afrekening tegen het alsdan geldende box 2 tarief aan de orde zal zijn. De heffingsimpact van de inkomstenbelasting bij overlijden is dan vaak significant groter dan die van de erfbelasting. Rudolf Janssen deelt inzichten in dit kader waarmee de estateplanner direct mee aan de slag kan.
10:45 - 11:45 mr. Frits van der Kamp - Fiscale partnerregeling
Het fiscaal partnerschap loopt als een rode draad, via de AWR, door naar de Wet IB 2001. De laatste grondige update dateert echter al weer van 2011. Kortom, tijd voor praktische analyse en vragen over toepasselijkheid in de partnerregeling, waarbij eveneens de successierechtelijke aspecten alsmede standpunten van de Belastingdienst Kennisgroepen aan de orde komen.
11:45 - 12:45 Lunchpauze
12:45 - 13:45 mr. dr. Gerard Staats - Eigen woning
Wie kan nu nog met droge ogen beweren dat hij/zij de fiscale wetgeving rondom de eigen woning begrijpt? Is er een onderdeel van onze fiscale wetgeving dat complexer is? En toch heeft haast iedere belastingplichtige met een adviseur een eigen woning. En deze belastingplichtigen kopen woningen, gaan samenwonen, trouwen, scheiden en overlijden. Met diverse praktische voorbeelden worden enkele onderwerpen inzichtelijk en duidelijk gemaakt zodat je dit kunt inzetten in jouw praktijk.
13:45 - 14:45 mr. Mariëlle Schuurman-van Nifterik - Estate planning en excessief lenen
Sinds 1 januari 2023 mag de dga en met hem verbonden personen (zoals kinderen en kleinkinderen) niet meer onbeperkt onbelast lenen van de eigen vennootschap. Welke gevolgen hebben veranderingen in de privésituatie van de dga voor deze regeling? Denk bijvoorbeeld aan samenwonen, trouwen, scheiden, overlijden of een schenking. Op dergelijke momenten kan een afrekening in box 2 uit onverwachte hoek komen. In deze sessie bespreekt Mariëlle Schuurman-van Nifterik deze momenten en hoe u als adviseur kunt anticiperen om box 2-heffing in verband met excessief lenen te minimaliseren.
14:45 - 15:15 Pauze
15:15 - 16:15 drs. Jeroen Knol - Integratie Vermogensstructurering in de estate planning dga
'Asset rich in de bv, maar cash poor in privé'. Een schenking kost de dga naast schenkbelasting meestal ook box 2-heffing voor de hiervoor benodigde dividenduitkering. Met de introductie dit jaar van een eerste schijf in box 2 ontstaan er nieuwe advieskansen. Met een periodiek schenkingsplan benut de dga nu niet alleen het lagere tarief schenkbelasting, maar optimaliseert hij ook de AB-heffing over meerdere jaren. Gezamenlijk beleggen met alle zeggenschap voor de dga kan vervolgens met een transparant familiefonds in box 3 of een gecertificeerde familie-bv in box 2. Alle ingrediënten dus voor een familieberaad over de gezamenlijke vermogensstructurering voor de verschillende generaties.
16:15 - 17:15 drs. Cor Overduin - Box 3
Box 3 blijft de gemoederen bezig houden. Ook 2024 geeft de nodige nieuwe ontwikkelingen. Nadat de Hoge Raad in juni arresten wees, en op Prinsjesdag er nieuws is te verwachten over het nieuwe systeem, neemt Cor Overduin u mee op een tocht door het box 3 moeras. Waar moet u als estate planner rekening mee houden om niet kopje onder te gaan? Wat is nu wijsheid qua beleggen privé of bv? Welke adviesmogelijkheden zijn bij de huidige onzekere tijden verstandig? In een uurtje krijgt u meer overzicht, waarbij praktijkvoorbeelden gehanteerd worden.
17:15 Borrel!
Vrijdag 22 november 2024
10:00 - 17:15 met aansluitend een borrel
Van der Valk - Veenendaal
Ja, ik wil me inschrijven voor Congres Estate Planning 2024 - Estate planning en inkomstenbelasting te Van der Valk - Veenendaal . De factuur à €495 ontvang ik kort voor de startdatum van de cursus.