Training Bedrijfsopvolging vanuit systemisch perspectief

Inhoud

Leer systemische inzichten in de dynamiek van familiebedrijven om te zetten in praktisch advies

Als ‘vakinhoudelijke expertise’ King is, dan is ‘beter snappen hoe de invloed van systeemdynamiek in families en organisaties kan doorwerken in vraagstukken rond bedrijfsopvolging’ Queen in je praktijk als familiebedrijfadviseur.

De systemische benadering van bedrijfsopvolging biedt je inzichten, handvatten en gereedschappen om inzicht te krijgen in gevoeligheden, patronen en dynamiek van familiebedrijven. Deze 2-daagse training, volgens de systemische benadering van Bert Hellinger, is speciaal ontwikkeld voor adviseurs van familiebedrijven die willen ontdekken hoe zij door het stellen van bepaalde vragen toegang kunnen krijgen tot onbewust aanwezige informatie. Ontdek hoe je aan vakinhoudelijke expertise een krachtige vraagstelling en inspiratie kunt toevoegen om het proces van bedrijfsopvolging beter te begeleiden.

Bent u een fiscalist, accountant, (bedrijfs-)jurist, advocaat, notaris, mediator, private banker of specialist bedrijfsfinanciering? Inzicht in de kracht van systemisch werk, en praktische vaardigheid in de toepassing ervan, zou de katalysator kunnen zijn die u nodig heeft om resultaten te verbeteren in een traject van bedrijfsopvolging.

Het vraagt nogal wat van adviseurs als er interactie tussen familieleden is die onverklaarbaar lijkt. Hoe kunnen onbewuste patronen vanuit een familiesysteem en vanuit een organisatiesysteem het proces van overdracht verstoren? Hoe krijgt u als adviseur zicht op gevoeligheden, die niet bespreekbaar worden gemaakt? Wat is er nodig om te bereiken dat eenieder die in en om het familiebedrijf betrokken is, zijn of haar eigen verantwoordelijkheid neemt?

Deze training biedt u de kans om te ontdekken hoe u door het stellen van bepaalde vragen toegang kunt krijgen tot onbewuste informatie die er in een vraagstuk kennelijk toe doet. Met deze informatie kunt u aan uw vakinhoudelijke expertise een krachtige vraagstelling en inspiratie toevoegen, vooral op momenten en ten aanzien van thema’s die spannend zijn voor de betrokkenen in het proces.

Het doel hiervan is dat u zich, in uw rol als adviseur, comfortabel blijft voelen. Ook wanneer emoties oplopen. En dat u een manier vindt die het vertrouwen in u als gesprekspartner doet groeien en die bij u én bij de situatie past.

Onderwerpen

Inhoud

Deze 2-daagse training is interactief. Dat betekent dat deze training, naast theorie, ook ruimte biedt voor het opbouwen van ervaring met de systemische benadering, toegepast in praktijksituaties rond bedrijfsopvolging. 

Voor zover de tijd het toelaat, illustreren we de systemisch benadering mede aan de hand van vraagstukken ingebracht vanuit deelnemers.
‘Een vraagstuk inbrengen’ kan betekenen een casus die speelt bij een cliënt van een deelnemer en/of een persoonlijk vraagstuk van een deelnemer in zijn/haar beroepsuitoefening.
En het is niet onmogelijk dat casuïstiek bij een cliënt en een persoonlijk vraagstuk van een familiebedrijfadviseur op een of andere manier elkaar raken én ruimte bieden voor een nieuwe of andere oplossingsrichting.

Mede aan de hand van ervaringsgerichte werkvormen biedt de training aan de deelnemers de mogelijkheid om kennis te maken met:

 • De theorie van systeemdynamiek rond families en organisaties
 • Het maken van een setting voor een gesprek over onderwerpen die gevoelig liggen
 • Herkennen van patronen en een mogelijke respons daarop
 • De kracht van rake vragen: vragen die beweging brengen waar het vast zit
 • Contractvorming vanuit systemisch perspectief vs. juridisch perspectief
 • Wie is opdrachtgever?
 • Wat is de opdracht?
 • Voorbeelden uit de (tucht-)rechtspraak bekeken vanuit systemisch perspectief als hulpbron voor een nieuwe beweging in het land van familiebedrijvenadviseurs

Resultaat
Deze interactieve 2-daagse training is gericht op het bereiken van deze resultaten:

 • Bij de deelnemers is inzicht gegroeid in de grondbeginselen van de systemische benadering van familie- en organisatiesystemen en in de werking van onbewuste patronen en overlevingsmechanismen in systemen
 • De deelnemers hebben kennisgemaakt met een bepaald type vragen dat behulpzaam kan zijn om in een vraagstuk over bedrijfsopvolging een diagnose vanuit systemisch perspectief te maken
 • Er is een basis gelegd die de deelnemers helpt bij het aanwakkeren van hun creativiteit in het vinden van handelingsalternatieven waar het proces van bedrijfsopvolging geblokkeerd raakt
 • Alle deelnemers die dat wensen, hebben een ervaring opgedaan als het gaat om de kracht van systemische vragen, zodat zij zich door het bereiken van een meer persoonlijke laag, gevoed voelen in hun professioneel kritische én empathische houding, ongeacht in welk vakinhoudelijk expertisegebied zij werkzaam zijn.

Planning

Dinsdag 2 juni 2020 & Dinsdag 9 juni 2020

Tijd: 11:00 tot 18:15

Locatie: Nader te bepalen, omgeving Utrecht

Inschrijven

Ja, ik wil me inschrijven voor Training Bedrijfsopvolging vanuit systemisch perspectief te . De factuur à €995 ontvang ik kort voor de startdatum van de cursus.

Praktisch

Datum, tijd en locatie
Dinsdag 2 juni 2020
Prijs

Prijs: €995

Betaling: U ontvangt kort voorafgaand aan de startdatum de factuur.

Maximaal 12 plaatsen beschikbaar. Wees er snel bij!

Accreditatie
 • pe rbRB: 12 PE-punten niet-fiscaal
 • pe nbaNBA: 12 PE-uren
 • pe knbKNB: 12 PE-punten
 • Nederlandse Orde van Belastingadviseurs
  Eigen inbreng volgens PE-reglement.

  Nederlandse Orde van Advocaten
  Eigen inbreng volgens Verordening Vakbekwaamheid.

Docent(en)

Vragen

Heeft u vragen over deze opleiding? Ik beantwoord ze graag voor u. Ik denk ook graag mee over een maatwerkcursus of volledig programma voor uw kantoor.

Maik Wessels
Maik Wessels

 0612556310
  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Sdu Licent Academy | Maanweg 174 » 2516 AB Den Haag |  (070) 3780750 | opleidingen@licentacademy.nl

> Algemene voorwaarden