Stoomcursus Tax accounting

Inhoud

De jaarrekening en fiscale winstaangifte doen verslag van de financiële effecten van dezelfde activiteiten en gebeurtenissen in een onderneming in enig jaar. Desondanks is veelal sprake van verschillende financiële overzichten. Dat wordt veroorzaakt door verschillen in uitgangspunten en in wet- en regelgeving. Het is de vraag waar die verschillen zitten en welke gevolgen dat heeft.

Ondanks deze verschillen in verslaggeving zijn de fiscale winstaangifte en de jaarrekening met elkaar verbonden. De fiscale winst in de aangifte wordt afgeleid uit de winst- en verliesrekening in de jaarrekening (winstreconcialiatie). De stappen die daarbij gezet moeten worden, vormen de rode draad in deze stoomcursus. Daarin wordt ook aandacht besteed aan de verwerking van de fiscale positie van de onderneming in de jaarrekening.

Tijdens deze stoomcursus kijken we met een fiscale bril naar de jaarrekening en bespreken we de verwerking van de fiscale positie in die jaarrekening. Daarbij inventariseren we de belangrijkste verschillen in de praktijk en kijken we onder andere ook naar de jaarrekening die op fiscale grondslagen is opgesteld. Aan de hand van casusposities wordt uitgelegd hoe de acute en latente belastinglast bepaald wordt, wanneer een latente belastingvordering kan worden opgenomen en hoe onzekere belastingposities in de praktijk worden vastgesteld en verwerkt. Tevens wordt aandacht besteed aan de aansluiting van het statutaire vennootschapsbelastingtarief naar het effectieve belastingtarief.

Een praktische cursus, waarin theorie en praktijk met elkaar worden gecombineerd.

Leerdoel
Na afloop van deze cursus beschik je over een goed begrip van de verhouding tussen de fiscale aangifte en de jaarrekening. Je hebt zicht op de stappen om te komen tot de bepaling van de belastingpositie in de jaarrekening. Bovendien stelt de cursus je in staat om deze regels in de praktijk toe te passen en jaarrekeningen beter te begrijpen.

Tool
Voor aanvang van de cursus ontvangje de verslaggevingsregels voor de verwerking van belastingen in de jaarrekening en de casussen die tijdens de cursus zullen worden behandeld. De uitwerking van de casussen ontvang je tijdens de cursus.

Onderwerpen

Onderwerpen

  • Fiscale winstbepaling en winstbepaling voor de jaarrekening: overeenkomsten en verschillen
  • Jaarrekening op fiscale grondslagen
  • Permanente en tijdelijke verschillen
  • Bepaling van de acute en latente belastinglast of -bate en de verwerking van in de balans
  • Waardering van actieve belastinglatenties
  • Verwerking van onzekere belastingposities
  • Berekening van de statutaire belastingdruk naar de effectieve belastingdruk

Planning

Dinsdag 19 september 2023

Tijd: 09:30 tot 17:00 uur 

Inschrijven

Ja, ik wil me inschrijven voor Stoomcursus Tax accounting te Landgoed Groot Kievitsdal Baarn. De factuur à €595 ontvang ik kort voor de startdatum van de cursus.

Praktisch

Datum, tijd en locatie
Dinsdag 19 september 2023
09.30 uur - 17.00 uur
Landgoed Groot Kievitsdal Baarn
Prijs

Prijs: €595

Betaling: U ontvangt kort voorafgaand aan de startdatum de factuur.

Accreditatie
Docent(en)

Vragen

Heeft u vragen over deze opleiding? Ik beantwoord ze graag voor u. Ik denk ook graag mee over een maatwerkcursus of volledig programma voor uw kantoor.

Aryane IJssel de Schepper
Aryane IJssel de Schepper

 070-3780750
  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Sdu Licent Academy | Maanweg 174 » 2516 AB Den Haag |  (070) 3780750 | opleidingen@licentacademy.nl

> Algemene voorwaarden