Seminar Familiebedrijven 2020

Inhoud

Hét seminar voor de adviseur van familiebedrijven! Thema: 'Ondernemen met impact'

Op vrijdag 18 september 2020 zal de 5e editie van het Seminar Familiebedrijven in het teken van het thema ‘ondernemen met impact’. Hoe adviseert u het familiebedrijf over de kansen en uitdagingen op het gebied van ondernemen met maatschappelijk impact en hoe staat u het familiebedrijf bij in dit proces? 

Onderwerpen

10:30 - 11:00 Ontvangst 

11:00 - 11:15 Opening | Niels Govers & Mitra Tydeman

11:15 - 12:00 Ondernemen met impact in de praktijk | Eveline Maas, FBNed & Corine Rook, familiebedrijf Bergschenhoek Groep 
Bergschenhoek Groep is een productiebedrijf in de metaalindustrie dat technische oplossingen biedt voor de bouw en weg-en waterbouw sectoren. Vorig jaar vierde het bedrijf haar 100-jarig bestaan. Eveline Maas van FBNed | FamilieBedrijven Nederland interviewt Corine Rook, CEO van Bergschenhoek Groep, over hoe haar familiebedrijf onderneemt met impact. Onderwerpen die aan bod komen zijn het MVO-beleid van Bergschenhoek Groep, impact investeringen die de familie voor het bedrijf doet en de filantropische activiteiten van de RoFa Foundation.

12:00 - 13:00 Lunch

13:00 - 13:45 Charity management | Jeroen Knol, O4&Partners

Hoewel van alle tijden, is er steeds meer aandacht voor het schenken en nalaten aan goede doelen. Charitatieve motieven worden gecombineerd met fiscale optimalisatie. Kiest de filantroop voor een periodieke gift of legaat aan een erkend goed doel of richt hij een eigen ANBI-stichting op? Of wellicht heeft een fonds op naam de voorkeur? Of een combinatie?

Naast een kennismaking met de wereld van charitas wordt dieper ingegaan op de charitatieve motieven en de vormgeving hiervan: de do’s en don’ts worden met praktische voorbeelden belicht. Aandacht is er voor het proces hoe een charitatief plan tot stand komt en de rol van de trusted advisor als procesbegeleider. Tevens kijken we naar de financiële en fiscale mogelijkheden en staan we stil bij de spelregels van een ANBI. Nieuwe ontwikkelingen als gemeenschapsfonds, effective giving en disruptieve ngo’s komen aan bod. Ook raakvlakken met impact investing komen langs: geen donatie maar een belegging die financieel en sociaal rendement combineert.

13:45 - 14:30 Het belang van Filantropie in brede zin voor succesvolle familiebedrijven | Ineke Koele, Koele Tax & Legal Perspecta

Alle familiebedrijven die over meerdere generaties succesvol zijn, hebben een cultuur van overvloed en ‘stewardship’. Om te begrijpen wat dat betekent en om te kunnen transformeren naar zo’n cultuur, is filantropie in brede zin (met primair impact als doelstelling) het best beschikbare instrument. Bovendien levert het actief beoefenen van filantropie op een natuurlijk wijze de lastig te definiëren kernwaarden van een familie(bedrijf) op; het vormt dus een actieve aanzet of invulling van een familiestatuut. Deze workshop geeft praktische inzichten in de ‘business case’ van filantropie voor familiebedrijven en een aanzet tot concrete acties.

14:30 - 15:15 ‘Het familiebedrijf adviseren over ondernemen met impact’ | Eveline Maas, FBNed

Samen zullen wij ons buigen over de vraag hoe je als adviseur het familiebedrijf kunt bijstaan op het gebied van ondernemen met impact.
Vragen die aan de orde komen zijn onder andere:

 • ‘Ondernemen met impact’: wat valt hier allemaal onder?
 • Hoe kan vanuit verschillende familierollen impact gemaakt worden?
 • Hoe kijken verschillende generaties aan tegen impact?
 • Wat kan je rol zijn als adviseur?
 • Welke signalen kun je oppikken?
 • Hoe kun je dit thema pro-actief benaderen?
 • Welke manieren zijn er om jezelf te scholen op impact gebied?

Deelnemers worden uitgenodigd om hun ervaringen en aanpak ten aanzien van dit onderwerp te delen. We maken een overzicht van do’s en don’ts voor de adviseur. Dit doen we aan de hand van een aantal (fictieve) cases waaruit we de uitdagingen identificeren die families tegenkomen bij 'ondernemen met impact', waaronder bijvoorbeeld:

 • Hoe kunnen filantropische activiteiten van de familie beter afgestemd worden op de duurzaamheidsactiviteiten van het bedrijf?
 • Hoe kan een aandeelhoudende familie het externe management stimuleren meer aan duurzaamheid te doen?
 • Hoe wordt over impact gecommuniceerd naar de buitenwereld?

15;15 - 15:45 Pauze

15:45 - 16:30  Een impactvolle generatie in positie | Renée de Kuyper, De Kuyper Concepts

 • Hoe kijken wij als adviseurs naar een generatie die betekenis wil geven?
 • Hoe kunnen wij deze drive helpen invullen?
 • De verschillende rollen die opvolgers kunnen spelen rondom het thema impact.

16:30 - 17:00 De rol van eigendom in het bedrijf en de maatschappij van de toekomst | Jennifer Benson
Door het opsplitsen van de verschillende onderdelen van het eigendomsrecht kunnen we ondernemingen 'van zichzelf' maken, ook wel 'steward-ownership' genoemd. Met deze indeling van het eigendom voor een onderneming leggen we de basis voor een andersoortig kapitalisme. We kijken vanuit diverse invalshoeken naar de rol van eigendom in ondernemingen op het gebied van organisatie en maatschappij. Bijvoorbeeld komen volgende vragen aan bod: Hoe verhoudt 'steward-ownership' zich tot impact investeerders? Wat is het effect van eigendom op de medewerkers (en familie)? Wat is de relatie met maatschappelijk verantwoord ondernemen? Wat is het verschil van deze vorm versus vermogen in de 'dode hand'? Waarom zou juist een familiebedrijf 'steward-ownership' moeten overwegen? Welke vraagstukken brengt deze nieuwe indeling van eigendom met zich mee voor ondernemers en voor fiscalisten? Een lezing en dialoog.

17:00 Afsluiting & borrel 

Planning

Vrijdag 18 september

11:00 uur - 17:30 uur

Van der Valk Hotel Tiel

Inschrijven

Ja, ik wil me inschrijven voor Seminar Familiebedrijven 2020 te Van der Valk Hotel Tiel. De factuur à €295 ontvang ik kort voor de startdatum van de cursus.

Praktisch

Datum, tijd en locatie
Vrijdag 18 september 2020
11:00 uur - 17:30 uur
Van der Valk Hotel Tiel
Prijs

Prijs: €295

Betaling: U ontvangt kort voor de startdatum de factuur.

Voor leden van het Netwerk Adviseur Familiebedrijven is deelname gratis. Gebruik de couponcode NAFNC2020

NAF leden kunnen een relatie meenemen, zij betalen dan €195,- i.p.v. €295,- Gebruik de couponcode: NAFrelatie

REP-leden ontvangen €100,- korting. Gebruik de couponcode REPOPNCFB

Accreditatie
 • pe rbRB: 5 PE-punten fiscaal
 • pe nbaNBA: 5 PE-uren
 • pe knbKNB: 5 PE-punten
 • Nederlandse Orde van Belastingadviseurs
  Eigen inbreng volgens PE-reglement.

  Nederlandse Orde van Advocaten
  Eigen inbreng volgens Verordening Vakbekwaamheid.

Docent(en)

Vragen

Heeft u vragen over deze opleiding? Ik beantwoord ze graag voor u. Ik denk ook graag mee over een maatwerkcursus of volledig programma voor uw kantoor.

Maik Wessels
Maik Wessels

 0612556310
  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Sdu Licent Academy | Maanweg 174 » 2516 AB Den Haag |  (070) 3780750 | opleidingen@licentacademy.nl

> Algemene voorwaarden