Congres BelastingZaken 2022

Inhoud

Op vrijdag 11 november vindt het Congres BelastingZaken 2022 plaats. Tijdens het congres praten maar liefst acht specialisten u bij over de laatste ontwikkelingen op het gebied van de BTW, IB, VPB en meer. Daarbij is er aandacht voor recente jurisprudentie, besluitvorming en relevante Europese voorstellen. De belangrijkste fiscale ontwikkelingen staan op de agenda.

De specialisten
Zoals u van ons gewend bent, hebben we voor dit congres topsprekers uitgenodigd. Gedurende de dag praten zij u helemaal bij én kunt u al uw vragen stellen.

 • mr. Carola van Vilsteren, btw-adviseur en eigenaar, Van Vilsteren BTW Advies
 • dr. Ruud van den Dool, bureau vaktechniek fiscaal van SRA, Delissen Martens advocaten en belastingadviseurs 
 • mr. Heleen Elbert, fiscaal jurist en eigenaar, Elbert Fiscaal
 • mr. Bas Jorissen, belastingadviseur en oprichter, Archipel Tax Advice
 • mr. Eric Dankaart, Tax Technology & loonheffing specialist, Belastingdienst
 • prof.mr.dr.  Bernard Schols, hoogleraar Successierecht en Belastingen van rechtsverkeer, Radboud Universiteit Nijmegen
 • mr. Almer de Beer, belastingadviseur, Grant Thornton
 • mr. Jos van Bavel, non-profit specialist & partner, Verder Accountants & Fiscalisten

Wij zien u graag op vrijdag 11 november!

Onderwerpen

9:30 -09:45 Opening Dagvoorzitter

09:45 – 10:45 Actualiteiten BTW -  Carola van Vilsteren
De BTW verandert dagelijks. Het is van groot belang dat u deze veranderingen in de gaten houdt. Tijdens haar presentatie brengt Carola van Vilsteren u weer helemaal op de hoogte van de actuele BTW-kwesties. Daarnaast aandacht voor praktische zaken als het beperken van risico’s en mogelijkheden voor ondernemers om BTW te besparen. Wat zijn hierbij de aandachtspunten voor de administratie? Naast de hoofdlijnen komen ook verschillende uitzonderingen aan bod. De exacte onderwerpen zijn afhankelijk van de actualiteit en worden daarom kort voor aanvang van de presentatie vastgesteld.

10:45 – 11:45 Actualiteiten DGA & BV -  Almer de Beer
Almer de Beer zal u wegwijs maken door de recente ontwikkelen op het gebied van de DGA & BV. Onderwerpen die de revue passeren, zijn onder andere: Wet excessief lenen, ontwikkelingen BOR, MKB-tariefopstapje en gebruikelijk loon. De exacte onderwerpen zijn afhankelijk van de actualiteit en worden daarom kort voor aanvang van de presentatie vastgesteld.

11:45 – 12:30 uur Lunch

12:30 – 13:30 Workshopronde I:

Menselijke maat – Heleen Elbert
Sinds de Toeslagenaffaire is de term 'menselijke maat' bijna gemeengoed geworden. Ook in belastingzaken komt deze term inmiddels regelmatig naar voren. Wat kun je in de praktijk met dit begrip? Wat zijn de mogelijkheden om hiermee een belastingaanslag of -boete te matigen?  Wat zijn de richtlijnen in de rechtspraak? Hoe is de verhouding met de toepassing van de hardheidsclausule? In deze workshop beantwoordt Heleen Elbert deze vragen en gaat zij in op de praktische en juridische mogelijkheden van dit relatief nieuwe begrip. Als fiscaal-jurist en mediator houdt zij zich niet alleen bezig met bezwaarprocedures op het gebied van belastingheffing en -controles, maar wordt ook met naam en toenaam genoemd in het rapport over de toeslagenaffaire. Heleen zal de theorie dan ook aanvullen met de nodige praktische tips en praktijkvoorbeelden.

Vennootschapsbelastingplicht voor stichtingen & verenigingen -  mr. Jos van Bavel
Nederland kent stichtingen en verenigingen in vele hoedanigheden met elk een eigen doel of belang. De intenties, de financieringswijze of de omvang van een instelling leiden in de praktijk vaak tot het niet (tijdig) onderkennen van gemoeide fiscale verplichtingen. n deze workshop belicht non-profit specialist Jos van Bavel diverse casusposities en ervaringen, zodat u in uw praktijk de signalen herkent die leiden tot belastingplicht. Anderzijds kan soms met enkele praktische tips ook relatief eenvoudig aan belastingplicht worden ontkomen. Jos zal diverse handvatten aanreiken om daarop te kunnen sturen.

13:30 – 14:30 WORKSHOPRONDE II:  

Actualiteiten Schenk-  & Erfbelasting -  Bernard Schols
Tijdens deze workshop bespreekt prof. mr. dr. Bernard Schols de meest recente ontwikkelingen in wetgeving, besluiten en rechtspraak op het gebied van de Successiewet, zowel vanuit civielrechtelijk als vanuit fiscaalrechtelijke oogpunt. Denk hierbij o.a. aan afschaffing jubelton per 1 januari 2023 en laatste tips om nog goed gebruik te maken van de regeling. De exacte onderwerpen zijn afhankelijk van de actualiteit en worden daarom kort voor aanvang van de presentatie vastgesteld.

Tax Technology – Eric Dankaart
De opkomst van technologie verandert de fiscaliteit in een steeds hoger tempo. Eric Dankaart bespreekt op een toegankelijke manier diverse toepassingen in de fiscale praktijk. Daarbij geeft hij voorbeelden van het gebruik van  data-analyse en hoe de fiscale beroepsbeoefenaar hiermee aan de slag kan. Tot slot bespreekt hij ook toekomstige ontwikkelingen zoals de opkomst van Artificiële Intelligentie en de aandachtspunten daarbij. 

14:30 – 14:45 Pauze

14:45  - 15:45 Nieuwe Box 3 – Ruud van den Dool
Het kabinet is van plan om vanaf 2025 belasting te gaan heffen over het werkelijk rendement in box 3. Maar voordat het zover is, zal eerst rechtsherstel moeten worden geboden aan de mensen die belasting hebben betaald over vermogen in box 3 voor de jaren 2017 t/m 2022. Om voor de jaren 2023 & 2024 goed belasting in box 3 te heffen is spoedwetgeving in de maak. In deze workshop bespreekt vermogensbelastingspecialist Ruud van den Dool het rechtsherstel, de spoedwetgeving en de contouren van het nieuwe box 3-systeem.

15:45 – 16:30 Eindejaarstips -  Bas Jorissen
Bas Jorissen bespreekt de belangrijkste maatregelen uit het Belastingplan 2023 en geeft Eindejaarstips voor alle belastingplichtigen, ondernemers, dga’s, werkgevers en werknemers.

16:30 – 16:45 Afsluiting

16:45 - Einde Borrel

Planning

Vrijdag 11 november 2022
Tijd: 09.30 tot 17:00 uur

Inschrijven

Ja, ik wil me inschrijven voor Congres BelastingZaken 2022 te Van der Valk Utrecht. De factuur à €450 ontvang ik kort voor de startdatum van de cursus.

Praktisch

Datum, tijd en locatie
Vrijdag 11 november 2022
09:30 - 16:45
Van der Valk Utrecht
Prijs

Prijs: €450

Betaling: U ontvangt kort voor de startdatum de factuur.

Accreditatie
 • pe rbRB: 6 PE-punten
 • pe noabNOAB: 6 PE-punten
 • pe nbaNBA: 6 PE-punten
 • Nederlandse Orde van Belastingadviseurs
  Eigen inbreng volgens PE-reglement.

Docent(en)

Vragen

Heeft u vragen over deze opleiding? Ik beantwoord ze graag voor u. Ik denk ook graag mee over een maatwerkcursus of volledig programma voor uw kantoor.

J. Wijnen
J. Wijnen

 +31 6 10 89 85 04
  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Sdu Licent Academy | Maanweg 174 » 2516 AB Den Haag |  (070) 3780750 | opleidingen@licentacademy.nl

> Algemene voorwaarden