Nationaal Congres Familiebedrijven

Inhoud

Hoe kunt u als adviseur het familiebedrijf op een succesvolle manier bijstaan? Familiebedrijven onderscheiden zich van niet-familiebedrijven door de interactie tussen het bedrijfs-, eigendoms- en familiesysteem. Zij beschikken over een bijzondere vorm van ondernemerschap; een vorm die vaak uitsluitend wordt begrepen door mensen afkomstig uit en opgegroeid in een familiebedrijf. Een grote uitdaging voor u als adviseur om het familiebedrijf op een succesvolle manier bij te staan. Tijdens het Nationaal Congres Familiebedrijven gaan specialisten in op de uitdagingen en kansen bij advisering over het familiebedrijf. U doet de nodige technische kennis op en leert dit toe te passen op de specifieke situatie van het familiebedrijf.

Onderwerpen

10:00 - 10:30 Ontvangst

10:30 - 11:00 Hans Biesheuvel - Keynote

11:00 - 12:30 Barbara Hoogenboom - Systemische kijk op familiebedrijven

Wat gaat er eigenlijk vóór bij een familiebedrijf: de familie of het bedrijf?

Het is direct invoelbaar dat het antwoord op deze vraag effect heeft op de keuzes die gemaakt worden. En, vanuit systemisch perspectief zijn er mogelijk meer eigenaren van een familiebedrijf dan alleen diegenen die juridisch-economisch eigendom hebben. De zus zonder aandelen is mogelijk (onbewust) systemisch eigenaar en heeft daarmee bewust of onbewust ook invloed op het reilen en zeilen van het bedrijf.

12:30 - 13:30 Lunch

13:30 - 14:30 Niels Govers - Family governance en de familiestichting

De toekomst van het familiebedrijf- en vermogen bespreekbaar maken met de volgende generatie kan een lastig onderwerp zijn. De familiestichting kan hierbij uitkomst bieden. Een op continuïteit gerichte familiestichting laat de volgende generatie tijdig kennismaken met het bestuur van de familiestichting en betrekt deze generatie bij het gezamenlijk bepalen van de familiewaarden. De kans op succesvolle vermogensoverdracht, het behoud van het familievermogen en de familiebanden over de generaties wordt dan ook gemaximeerd door de volgende generaties geleidelijk te betrekken. Per slot van rekening is de wens van de meeste families zowel de familierelatie als het familievermogen toekomstbestendig maken.

14:30 - 14:45 Pauze

14:45 - 15:45 André Verduijn - Opvolging binnen het agrarisch familiebedrijf, het recht en de praktijk

Agrarische bedrijven kunnen we gerust aanmerken als het oudste soort familiebedrijven. En hoewel door schaalvergroting en technische ontwikkelingen dat karakter langzaam wat erodeert, zijn tot op de dag van vandaag de meeste agrarische bedrijven nog altijd familiebedrijven. Dat betekent dat de typische problematiek van familiebedrijven in meer of mindere mate ook in de agrarische sector speelt. Zeker bij de extensieve landbouw heeft die problematiek nog een extra dimensie. De marktwaarde van met name landbouwgrond is in Nederland zo hoog, dat geen opvolgend kind op basis van die waarde het bedrijf kan overnemen en voortzetten. Overdracht van die bedrijven dient dan ook plaats te vinden op basis van een veel lagere, op het (onder)rendement gebaseerde waardering. Maar welke fiscale consequenties heeft die afwaardering? En nog veel belangrijker: hoe gaan de families in hun onderlinge verhoudingen om met die lagere waardering? Hoe liggen de zaken erfrechtelijk? En welke eisen stelt dit alles aan het opvolgingsproces?

15:45 - 16:45 Theo Gommer – Het grote belang van pensioen bij bedrijfsopvolging en – overnames binnen familiebedrijven

Pensioen is belangrijk, zeker in het familiebedrijf en al helemaal als er sprake is van ‘overgang’ van de eigendom, in welke vorm of setting dan ook. Het pensioen van de DGA zelf, van de nieuwe eigenaren, zijn er nog ‘oude’ toezeggingen gedaan en loopt de pensioenregeling voor de werknemers wel zoals het moet? Om te voorkomen dat er teleurstellingen en of nadelige financiële verrassingen ontstaan, is een goede due diligence op z’n plaats. Wat zijn kortom de aandachtspunten van pensioen in het familiebedrijf?

16:45 Borrel

Dagvoorzitter: Niels Govers

Planning

Vrijdag 20 april 2018

10:30 - 17:30

Landgoed Zonheuvel, Doorn

Inschrijven

Ja, ik wil me inschrijven voor Nationaal Congres Familiebedrijven te Landgoed Zonheuvel Doorn. De factuur à €295 ontvang ik kort voor de startdatum van de cursus.

Praktisch

Datum, tijd en locatie
Vrijdag 20 april 2018
10:30 - 17.30 uur
Landgoed Zonheuvel Doorn
Prijs

Prijs: €295

Betaling: U ontvangt kort voorafgaand aan de startdatum de factuur.

Voor leden van het Netwerk Adviseur Familiebedrijven is deelname gratis. Gebruik de couponcode NAFNC2018.

REP-leden ontvangen € 100 korting. Gebruik de couponcode REPOPNCFB

Accreditatie
 • pe rbRB: 4 punten niet-fiscaal, 1 punt fiscaal.
 • pe noabNOAB: 5 punten
 • pe nbaNBA: 5 punten
 • pe knbKNB:  5 punten
 • Nederlandse Orde van Belastingadviseurs
  Eigen inbreng volgens PE-reglement.

  Nederlandse Orde van Advocaten
  Eigen inbreng volgens Verordening Vakbekwaamheid.

Docent(en)

Vragen

Heeft u vragen over deze opleiding? Ik beantwoord ze graag voor u. Ik denk ook graag mee over een maatwerkcursus of volledig programma voor uw kantoor.

Maik Wessels
Maik Wessels

  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Over Sdu Licent Academy

Sdu Licent Academy is dé opleider voor professionals die ondernemers adviseren over fiscale vraagstukken. Belastingadviseurs, accountants, notarissen, bankiers, financieel planners, advocaten en trust professionals vergroten al meer dan 15 jaar hun kennis en vaardigheden met onze opleidingen, cursussen, symposia en congressen. Maar ook online via de e-learnings en webinars van Tax Talks. Daarnaast geven wij diverse vakbladen en praktijkgerichte toolkits uit om de adviseur te ondersteunen in zijn praktijk.

 

Sdu Licent Academy | Prinses Beatrixlaan 116 » 2595 AL Den Haag |  (070) 3780750 | opleidingen@licentacademy.nl