Nationaal Congres Familiebedrijven

Inhoud

Hét congres voor de adviseur van familiebedrijven!

De vierde editie van het Nationaal Congres Familiebedrijven zal plaatsvinden op vrijdag 5 april 2019.

Thema: ‘Van eenmalig advies naar een generatie overschrijdende relatie’ - Hoe bouw ik als adviseur aan een langetermijnrelatie met het familiebedrijf?

Als adviseur van het familiebedrijf weet u dat familiebedrijven zich onderscheiden van niet-familiebedrijven door de interactie tussen het bedrijfs-, eigendoms- en familiesysteem. Zij beschikken over een bijzondere vorm van ondernemerschap; een vorm die vaak uitsluitend wordt begrepen door mensen afkomstig uit en opgegroeid in een familiebedrijf. Een grote uitdaging voor u, als adviseur, om het familiebedrijf op een succesvolle manier bij te staan.

Hoe bouwt u aan een duurzame relatie met het familiebedrijf?  Wat zijn de uitdagingen en kansen bij advisering? Tijdens het Nationaal Congres Familiebedrijven doet u de nodige kennis op, en leert dit toe te passen op de specifieke situatie van het familiebedrijf.

 

Lees hier een verslag van de derde editie op 20 april 2018: http://www.netwerkadviseurfamiliebedrijf.nl/nationaal-congres-familiebedrijven/  

Onderwerpen

10:00 - 10:30 
Ontvangst

10:30 - 11:00
Keynote - drs. Hans Biesheuvel

11:00 - 12:00
Verbinding in (fiscale) advisering aan familiebedrijven deel 1 -  mr. Mitra Tydeman en mr. Pjotr Anthoni 

Bij het adviseren aan familiebedrijven zijn er diverse adviesmomenten waarop je persoonlijke verbinding kunt maken met de familie en jezelf als vertrouwde adviseur kunt 'verankeren'. Bedrijfsopvolging is zo een adviesmoment. Dat is namelijk een ingrijpende operatie waar veel informatie over zowel het bedrijf als de familie omhoog komt. Als je dat intensieve traject samen met de familie doorgaat, dan kom je nader tot elkaar en kom je over en weer veel over elkaar te weten. Andere belangrijke adviesmomenten betreffen bijvoorbeeld privacybescherming, family governance en familieraad, het oprichten van een familiestichting en een gezamenlijk beleggingsvehikel (VBI). Mitra Tydeman en Pjotr Anthoni zoomen o.a. met u in op een aantal praktijkvoorbeelden.

12:00 - 13:00
Lunchpauze

13:00 - 14:00
Verbinding in (fiscale) advisering aan familiebedrijven deel 2 - prof. mr. Inge van Vijfeijken 
Inge van Vijfeijken geeft een vervolg aan de bijdrage van Mitra Tydeman en Pjotr Anthoni en zal hierbij o.a. het theoretische fiscale kader behandelen.  

14:00 - 15:00
drs. Paul Hofstede 

15:00 - 15:15
Pauze

15:15 - 16:15
Hoe lever je als adviseur een bijdrage aan het familiebedrijf? - prof. dr. Roberto Flören
Het succes van de Nederlandse familiebedrijven is ondertussen steeds beter bekend. Met als gevolg dat niet alleen de waardering voor deze bedrijven toeneemt, maar ook het gegeven dat steeds meer adviseurs zich richten op deze doelgroep. Als adviseur familiebedrijven wordt het dan ook steeds lastiger om jezelf te onderscheiden. De uitdaging is om naast de ontwikkeling van specifieke dienstverlening voor familiebedrijven ook te komen tot een langdurige adviesrelatie met de bedrijfsfamilie. Een belangrijke denkrichting hierbij is om als adviseur een bijdrage te leveren zodat familiebedrijven hun luiken openen richting “externe pottenkijkers” zoals adviseurs, externe financiers, RvA’s en RvC’s en niet-familieleden in het management. Tevens kan het voor veel familiebedrijven nuttig zijn om zich meer te profileren als familiebedrijf. Roberto Flören  zal tijdens zijn presentatie tevens ingegaan op recente familiebedrijven-onderzoeken van Nyenrode over goed bestuur, marketing en innovatie in het familiebedrijf. 

16:15 - 16:45
Interview met familie Helden van het familiebedrijf Thielco - drs. Ernst Groenteman
Hoe zorgt een familiebedrijf dat de familie met elkaar in gesprek is? Hoe zien de verschillende familieleden de toekomst van het familiebedrijf? Wat zijn de familie- en bedrijfswaarden? Hoe kijkt de nieuwe generatie tegen het bedrijf aan? Wanneer kan je werken bij het familiebedrijf? Hoe regel je de familie- en bedrijfs Governance? Wat is een familiestatuut en hoe maak je dat levend? Deze onderwerpen zullen aan bod komen in het interview dat EY partner en leider van de Familiebedrijvenpraktijk Ernst Groenteman zal houden met de familie Heldens van Thielco en EY familiebedrijvenadviseur Machiel Gosschalk.

16:45 
Afsluiting en borrel 

 

Dagvoorzitter: drs. Niels Govers

Planning

Vrijdag 5 april 2019

10:00 - 10:30 Ontvangst
10:30 Opening
16:45 Afsluiting en borrel 

Landgoed Zonheuvel, Doorn

Inschrijven

Ja, ik wil me inschrijven voor Nationaal Congres Familiebedrijven te Landgoed Zonheuvel Doorn. De factuur à €295 ontvang ik kort voor de startdatum van de cursus.

Praktisch

Datum, tijd en locatie
Vrijdag 5 april 2019
10:30 - 17:30 uur
Landgoed Zonheuvel Doorn
Prijs

Prijs: €295

Betaling: U ontvangt kort voorafgaand aan de startdatum de factuur.

Kom gratis naar het congres als u nu lid wordt van het Netwerk Adviseur Familiebedrijven!

Voor leden van het Netwerk Adviseur Familiebedrijven is deelname gratis. Gebruik de couponcode NAFNC2019.

NAF leden kunnen een relatie meenemen, zij betalen dan €195,- euro i.p.v. €295,- Gebruik de couponcode: NAFNC2019relatie

REP-leden ontvangen €100,- korting. Gebruik de couponcode REPOPNCFB

Accreditatie
 • pe rbRB: i.a.
 • pe noabNOAB: i.a.
 • pe nbaNBA: i.a.
 • pe knbKNB: i.a.
 • pe ffpFFP: i.a.
 • Nederlandse Orde van Belastingadviseurs
  Eigen inbreng volgens PE-reglement.

  Nederlandse Orde van Advocaten
  Eigen inbreng volgens Verordening Vakbekwaamheid.

Docent(en)

Vragen

Heeft u vragen over deze opleiding? Ik beantwoord ze graag voor u. Ik denk ook graag mee over een maatwerkcursus of volledig programma voor uw kantoor.

Maik Wessels
Maik Wessels

 0612556310
  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Sdu Licent Academy | Prinses Beatrixlaan 116 » 2595 AL Den Haag |  (070) 3780750 | opleidingen@licentacademy.nl