Nationaal Congres Familiebedrijven

Inhoud

Hét congres voor de adviseur van familiebedrijven!

De vierde editie van het Nationaal Congres Familiebedrijven zal plaatsvinden op vrijdag 5 april 2019.

Thema: ‘Van eenmalig advies naar een generatie overschrijdende relatie’ - Hoe bouw ik als adviseur aan een langetermijnrelatie met het familiebedrijf?

Als adviseur van het familiebedrijf weet u dat familiebedrijven zich onderscheiden van niet-familiebedrijven door de interactie tussen het bedrijfs-, eigendoms- en familiesysteem. Zij beschikken over een bijzondere vorm van ondernemerschap; een vorm die vaak uitsluitend wordt begrepen door mensen afkomstig uit en opgegroeid in een familiebedrijf. Een grote uitdaging voor u, als adviseur, om het familiebedrijf op een succesvolle manier bij te staan.

Hoe bouwt u aan een duurzame relatie met het familiebedrijf?  Wat zijn de uitdagingen en kansen bij advisering? Tijdens het Nationaal Congres Familiebedrijven doet u de nodige kennis op, en leert dit toe te passen op de specifieke situatie van het familiebedrijf.

 

Lees hier een verslag van de derde editie op 20 april 2018: http://www.netwerkadviseurfamiliebedrijf.nl/nationaal-congres-familiebedrijven/  

Onderwerpen

10:00 - 10:30 
Ontvangst

10:30 - 11:00
Keynote - drs. Hans Biesheuvel

11:00 - 12:00
Verbinding in (fiscale) advisering aan familiebedrijven deel 1 -  mr. Mitra Tydeman en mr. Pjotr Anthoni 

Bij het adviseren aan familiebedrijven zijn er diverse adviesmomenten waarop je persoonlijke verbinding kunt maken met de familie en jezelf als vertrouwde adviseur kunt 'verankeren'. Bedrijfsopvolging is zo een adviesmoment. Dat is namelijk een ingrijpende operatie waar veel informatie over zowel het bedrijf als de familie omhoog komt. Als je dat intensieve traject samen met de familie doorgaat, dan kom je nader tot elkaar en kom je over en weer veel over elkaar te weten. Andere belangrijke adviesmomenten betreffen bijvoorbeeld privacybescherming, family governance en familieraad, het oprichten van een familiestichting en een gezamenlijk beleggingsvehikel (VBI). Mitra Tydeman en Pjotr Anthoni zoomen o.a. met u in op een aantal praktijkvoorbeelden.

12:00 - 13:00
Lunchpauze

13:00 - 14:00
Verbinding in (fiscale) advisering aan familiebedrijven deel 2 - prof. mr. Inge van Vijfeijken 
Inge van Vijfeijken geeft een vervolg aan de bijdrage van Mitra Tydeman en Pjotr Anthoni en zal hierbij o.a. het theoretische fiscale kader behandelen.  

14:00 - 15:00
Hoe creëer je een duurzame relatie met de ondernemende familie en het familiebedrijf? -Adriaan Westerveld
Continuïteit van het familiebedrijf en harmonie binnen de ondernemende familie dienen centraal te staan binnen de advisering van familiebedrijven. De meeste adviseurs zullen dit onderschrijven en leveren een belangrijke bedrage aan deze doelstelling door het inbrengen van professioneel advies vanuit hun eigen expertisegebied en ervaring.  Om te komen tot een langdurige adviesrelatie is het raadzaam om zicht te hebben op hetgeen er zich afspeelt binnen het ‘grotere plaatje’ van het familiebedrijf en de ondernemende familie. De verschillende belangen, logica’s en dynamieken komen immers samen en zorgen voor de context waarbinnen een vraagstuk valt. Het geheel overzien, herkennen van de signalen, bespreekbaar durven maken en adequate vertaling naar het betreffende vraagstuk, bieden dus kans om de waarde van het gevraagde advies te vergroten. Daarnaast speelt ‘meerzijdige partijdigheid’ ook een belangrijke rol binnen het creëren van een duurzame adviesrelatie. Hierover zal Adriaan Westerveld spreken tijdens zijn presentatie waarbinnen ook een aantal praktijkvoorbeelden de revue zullen passeren.

15:00 - 15:15
Pauze

15:15 - 16:15
Externe managers in familiebedrijvenmr. Marieke Kopinsky
Waar bedrijfsvoering, familie en eigendom samenkomen, bestaat een bijzonder “gevoel van het familiebedrijf” dat tot uitdrukking komt in de bedrijfscultuur, in de relaties tussen eigenaren en externe managers en in de werkomgeving. Familiebedrijven zijn ingesteld op de lange termijn en toch dynamisch en ondernemend. Ze worden gekenmerkt door een bedrijfscultuur van harmonie en verbondenheid. Net als andere bedrijven worden familiebedrijven op dit moment geconfronteerd met zeer diverse uitdagingen, van toenemende globalisering en digitalisering tot de toenemende complexiteit die deze trends met zich meebrengen. Er zijn geschikte topmanagers nodig om deze uitdagingen het hoofd te bieden. In de praktijk blijkt het steeds moeilijker te worden om geschikte opvolging binnen de familie te vinden. Onderzoek toont aan dat er nog nooit zo weinig kinderen van ondernemende families van plan zijn zelf het bedrijf over te nemen. Toch lijken familiebedrijven zich onvoldoende bewust te zijn van het toenemende risico dat ontstaat doordat er niet genoeg opvolgers gevonden kunnen worden. Deze kloof kan worden gedicht door bewust te beslissen om een externe manager te werven als alternatief voor familieleden. In deze presentatie wordt ingegaan op vragen als:

 • Wat zoekt een familiebedrijf in een externe manager?; en
 • Welke factoren maakt een werkgever aantrekkelijk voor topmanagers?

16:15 - 16:45
Interview met Tim Slager van het familiebedrijf Molecaten Vakantieparken en Machiel Gosschalk van het Familiebedrijven team van EY door Ernst Groenteman; partner Familiebedrijven van EY
Hoe zorgt een familiebedrijf dat de familie met elkaar in gesprek is? Hoe zien de verschillende familieleden de toekomst van het familiebedrijf? Wat zijn de familie- en bedrijfswaarden? Hoe kijkt de nieuwe generatie tegen het bedrijf aan? Wanneer kan je werken bij het familiebedrijf? Hoe regel je de familie- en bedrijfs Governance? Wat is een familiestatuut en hoe maak je dat levend? Deze onderwerpen zullen aan bod komen in het interview dat EY partner en leider van de Familiebedrijvenpraktijk Ernst Groenteman zal houden met Tim Slager, voorzitter van de directie Molecaten Vakantieparken en EY familiebedrijvenadviseur Machiel Gosschalk.

16:45 
Afsluiting en borrel 

 

Dagvoorzitter: drs. Niels Govers

Planning

Vrijdag 5 april 2019

10:00 - 10:30 Ontvangst
10:30 Opening
16:45 Afsluiting en borrel 

Landgoed Zonheuvel, Doorn

Inschrijven

Ja, ik wil me inschrijven voor Nationaal Congres Familiebedrijven te Landgoed Zonheuvel Doorn. De factuur à €295 ontvang ik kort voor de startdatum van de cursus.

Praktisch

Datum, tijd en locatie
Vrijdag 5 april 2019
10:30 - 17:30 uur
Landgoed Zonheuvel Doorn
Prijs

Prijs: €295

Betaling: U ontvangt kort voorafgaand aan de startdatum de factuur.

Kom gratis naar het congres als u nu lid wordt van het Netwerk Adviseur Familiebedrijven!

Voor leden van het Netwerk Adviseur Familiebedrijven is deelname gratis. Gebruik de couponcode NAFNC2019.

NAF leden kunnen een relatie meenemen, zij betalen dan €195,- i.p.v. €295,- Gebruik de couponcode: NAFNC2019relatie

REP-leden ontvangen €100,- korting. Gebruik de couponcode REPOPNCFB

Accreditatie
 • pe rbRB: 2 PE-punten fiscaal en 3 PE-punten niet-fiscaal
 • pe noabNOAB: 5 PE-punten
 • pe nbaNBA: 5 PE-uren
 • pe knbKNB: 5 PE-punten
 • Nederlandse Orde van Belastingadviseurs
  Eigen inbreng volgens PE-reglement.

  Nederlandse Orde van Advocaten
  Eigen inbreng volgens Verordening Vakbekwaamheid.

Docent(en)

Vragen

Heeft u vragen over deze opleiding? Ik beantwoord ze graag voor u. Ik denk ook graag mee over een maatwerkcursus of volledig programma voor uw kantoor.

Maik Wessels
Maik Wessels

 0612556310
  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Sdu Licent Academy | Prinses Beatrixlaan 116 » 2595 AL Den Haag |  (070) 3780750 | opleidingen@licentacademy.nl