PE-Pitstop Onzakelijke lening

Inhoud

De fiscale praktijk is in de ban van de 'onzakelijke lening'. Dat is ook begrijpelijk. De kwalificatie onzakelijke lening kan namelijk als verstrekkend gevolg hebben dat het verlies op de lening niet aftrekbaar is.

Hierdoor kan uw cliënt een fors nadeel lijden. De rechtspraak heeft inmiddels duidelijk gemaakt dat de fiscus met een beroep op het leerstuk van de onzakelijke lening vaak met succes een afwaardering kan tegenhouden. Inmiddels zijn de contouren van de onzakelijke lening steeds duidelijker geworden. Dat neemt niet weg dat de nodige belangwekkende vragen nog niet zijn beantwoord. In deze cursus wordt het leerstuk van de onzakelijke lening behandeld. Daarbij wordt de theorie behandeld vanuit (vele) praktijkvoorbeelden. 

Onzakelijke rekening-courantschulden
Sinds enige tijd mag ook de onzakelijke hoge rekening-courantschuld van de DGA weer op de nodige aandacht rekenen. Bij een hoog oplopende rekening-courantschuld van de DGA aan zijn vennootschap neemt de Belastingdienst nogal eens het standpunt in dat de rekening-courantschuld geheel of gedeeltelijk is uitgekeerd als dividend. Sommige adviseurs roepen dat DGA'S vaak zonder fiscale gevolgen hun te hoge rekening-courantschuld kunnen wegstrepen. Betreft het hier de 'kip met het gouden ei' of een 'doos van Pandora'? Deze vraag zal in de cursus worden behandeld.

Tool
Tijdens de PE-Pitstop ontvangt u een uitgewerkt stappenplan. Aan de hand daarvan kunt u snel en adequaat de fiscale gevolgen in kaart brengen van een (on)zakelijke lening of rekening-courantschuld. Dit stappenplan vormt een uitstekende basis om uw cliënt te adviseren op het gebied van gelieerde geldverstrekkingen.

Onderwerpen

 • Het onderscheid tussen kapitaal en lening
 • De onzakelijke lening in vennootschappelijke verhoudingen
 • De onzakelijke lening in terbeschikkingstellingsrelaties 
 • De onzakelijke borgstelling
 • Onzakelijke rekening-courantschulden

Planning

Vrijdag 05 oktober 2018

Tijd: 15:30 tot 18:45 uur 

Inschrijven

Ja, ik wil me inschrijven voor PE-Pitstop Onzakelijke lening te Landgoed Groot Kievitsdal Baarn. De factuur à €295 ontvang ik kort voor de startdatum van de cursus.

Praktisch

Datum, tijd en locatie
Vrijdag 5 oktober 2018
15.30 uur - 18.45 uur
Landgoed Groot Kievitsdal Baarn
Prijs

Prijs: €295

Betaling: U ontvangt kort voorafgaand aan de startdatum de factuur.

Accreditatie
 • pe rbRB: 3 punten i.a.
 • pe noabNOAB: 3 punten i.a.
 • pe nbaNBA: 3 PE-uren i.a.
 • Nederlandse Orde van Belastingadviseurs
  Eigen inbreng volgens PE-reglement.

  Nederlandse Orde van Advocaten
  Eigen inbreng volgens Verordening Vakbekwaamheid.

Docent(en)

Vragen

Heeft u vragen over deze opleiding? Ik beantwoord ze graag voor u. Ik denk ook graag mee over een maatwerkcursus of volledig programma voor uw kantoor.

Aryane IJssel de Schepper
Aryane IJssel de Schepper

 070-3780748
  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Sdu Licent Academy | Prinses Beatrixlaan 116 » 2595 AL Den Haag |  (070) 3780750 | opleidingen@licentacademy.nl