Leergang Erfrecht

Inhoud

U weet, de dood, en derhalve ook het erfrecht, leeft. En in uw praktijk van alle dag bent u regelmatig het eerste aanspreekpunt voor uw cliënt als er erfrechtelijke vragen zijn.

Ook de civielrechtelijke/erfrechtelijke belangen zijn groot. Ruzieboedels en discussies tussen ‘erven’ en schuldeisers  zijn aan de orde van de dag. ‘Vergeten’ echtgenoten, onterfde kinderen, te oude testamenten, berooide erfgenamen, ontaarde executeurs, bewindvoerders die op de eieren blijven zitten, teleurgestelde verwachters en onwillige (via de echtscheiding geparachuteerde) deelgenoten, zijn geen zeldzaamheid meer. Ook u als fiscalist/estate planner zit er midden in. U adviseert bij het maken van erfrechtelijke keuzes en kunt de vertrouwenspersoon zijn bij de afwikkeling van de nalatenschap.

Wilt u voor dit  - voor uw cliënt emotionele en belangrijke - rechtsgebied een solide basis leggen waarop u kunt voortborduren, begrijpen waar de huidige tips vandaan komen en zelf de toekomstige tips kunnen geven en daarmee uw (estate plannings) praktijk een nieuwe dimensie geven? Dan is deze leergang op maat gesneden iets voor u.

Na het volgen van deze fundament leggende en verdiepende cursus kunt u op niveau met andere erfrechtelijke deskundigen sparren en de discussie aan. U kent de geheimen van het erfrecht.

De cursus kent 5 dagdelen (5 x 4 uur). Er wordt naast het erfrecht ook aandacht besteed aan de relatievermogensrechtelijke aspecten die van belang zijn voor het erfrecht. 

Termijnbetaling
Bij deze opleiding kunt u ook kiezen voor betaling in 3 termijnen van € 864. Wilt u daarvan gebruik maken, gebruik dan het woord 'termijnen' in het veld 'opmerkingen'.

Onderwerpen

Beginselen erfrecht

Op deze dag wordt de erfrechtelijke basis gelegd en de structuur van het erfrecht toegelicht. De algemene bepalingen, onder meer het leerstuk van de schulden van de nalatenschap, onwaardigheid, overeenkomsten ter zake des doods, waarde en de saisine komen voorbij.

Versterferfrecht/wettelijke verdeling

Wat als er geen testament is gemaakt. Hoe vererft de nalatenschap dan? Wanneer werkt de wettelijke verdeling en wat is de rechtspositie van langstlevende en kinderen indien de wettelijk verdeling werkt? Zitten er belangrijke nadelen aan de wettelijke verdeling? Ook zal er alvast aandacht zijn voor de praktijk van de verklaring van erfrecht.

Testeren I: grenzen aan testeervrijheid

Het gesloten stelsel van uiterste wilsbeschikkingen staat diverse regelingen toe en de testeervrijheid is groot. Er gelden wel grenzen. Met name moet dan gedacht worden aan de legitieme en de andere wettelijke rechten. Deze fenomenen worden uitgediept op deze dag.

Testeren II: testamenten

Zijn de grenzen van de testeervrijheid bekend dan wordt de techniek en de vraagstukken achter diverse testamentsvarianten besproken. Tweetrapsmakingen, quasi-wettelijke verdelingen, legaten tegen inbreng, bewindregimes, testamentaire lasten en dergelijke staan op het programma.  


Boedelafwikkeling, executele en bewind

Is de nalatenschap opengevallen dan komen vraagstukken op als: wie krijgt bericht van de notaris? Wat mag de executeur? Hoe verloopt de vereffening? Welke schuldeisers hebben voorrang, en welke invloed heeft de quasi-legatenregeling? Wie verdeelt en wat als er onwillige deelgenoten zijn?

Planning

Dag 1: Donderdag 9 september2021

Dag 2: Donderdag 16 september2021

Dag 3: Donderdag 23 september2021

Dag 4: Donderdag 30 september2021

Dag 5:Donderdag 7 oktober 2021

Tijden voor alle dagen: 13.30 - 18:00 uur

Locatie: Van der Valk Veenendaal 

Inschrijven

Ja, ik wil me inschrijven voor Leergang Erfrecht te Hotel van der Valk - Veenendaal . De factuur à €2500 (excl. btw) ontvang ik kort voor de startdatum van de cursus.

Praktisch

Datum, tijd en locatie
Donderdag 9 september 2021
Donderdag 16 september 2021
Donderdag 23 september 2021
Donderdag 30 september 2021
Donderdag 7 oktober 2021
Tijden alle dagen 13.30 uur - 18.00 uur
Hotel van der Valk - Veenendaal
Prijs

Prijs: €2500 (excl. btw)

Betaling: U ontvangt kort voor de startdatum de factuur. Bij deze opleiding kunt u ook kiezen voor betaling in 3 termijnen van € 864. Wilt u daarvan gebruik maken, gebruik dan het woord 'termijnen' in het veld 'opmerkingen'.

Accreditatie
 • pe rbRB: 20 PE-punten niet-fiscaal i.a.
 • pe knbKNB: 20 PE-punten i.a.
 • pe noabNOAB: 8 PE-punten i.a.
 • pe ffpFFP: 6 PE-punten K&A i.a.
 • NBA
  Eigen inbreng volgens PE-model.

  Nederlandse Orde van Belastingadviseurs
  Eigen inbreng volgens PE-reglement.

  Nederlandse Orde van Advocaten
  Eigen inbreng volgens Verordening Vakbekwaamheid.

Docent(en)

Vragen

Heeft u vragen over deze opleiding? Ik beantwoord ze graag voor u. Ik denk ook graag mee over een maatwerkcursus of volledig programma voor uw kantoor.

Sandra de Graaf
Sandra de Graaf

 070-3780747
  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Sdu Licent Academy | Maanweg 174 » 2516 AB Den Haag |  (070) 3780750 | opleidingen@licentacademy.nl

> Algemene voorwaarden