Leergang Erfrecht

Inhoud

De dood, en dus ook het erfrecht, leeft. En in de dagelijkse praktijk bent u regelmatig het eerste aanspreekpunt voor cliënten als er erfrechtelijke vragen zijn. Wilt u voor dit – voor uw cliënt emotionele en belangrijke – rechtsgebied een solide basis leggen waarop u kunt voortborduren? Dan is de 5-daagse Leergang Erfrecht perfect voor u.

Deze leergang telt 5 dagdelen (in totaal 5 x 4 uur). Naast het erfrecht besteden we aandacht aan de relatievermogensrechtelijke aspecten die van belang zijn voor het erfrecht.

Dit leert u tijdens de cursus
Na het volgen van deze fundamentleggende en verdiepende cursus kunt u op niveau met andere erfrechtelijke deskundigen sparren en de discussie aangaan. U kent de geheimen van het erfrecht.

Voor wie is deze cursus bedoeld?
Fiscalisten en (register) estate planners.

Termijnbetaling
Deze leergang kunt u ook in 3 termijnen van € 864,- betalen. Wilt u van deze mogelijkheid gebruik maken, voeg dan in het veld ‘opmerkingen’ het woord 'termijnen' in.

Onderwerpen


Beginselen erfrecht
We leggen de erfrechtelijke basis en lichten de structuur van het erfrecht toe. De algemene bepalingen, onder meer het leerstuk van de schulden van de nalatenschap, onwaardigheid, overeenkomsten ter zake des doods, waarde en de saisine komen voorbij.


Versterferfrecht/wettelijke verdeling
We geven antwoord op vragen als: Wat als er geen testament is gemaakt, hoe vererft de nalatenschap dan? Wanneer werkt de wettelijke verdeling en wat is de rechtspositie van langstlevende en kinderen indien de wettelijke verdeling werkt? En zitten er belangrijke nadelen aan de wettelijke verdeling? Daarnaast besteden we aandacht aan de praktijk van de verklaring van erfrecht.


Testeren I: grenzen aan testeervrijheid
Het gesloten stelsel van uiterste wilsbeschikkingen staat diverse regelingen toe en de testeervrijheid is groot. Er gelden wel grenzen. Denk bijvoorbeeld aan de legitieme en de andere wettelijke rechten. Deze fenomenen diepen we uit.


Testeren II: testamenten
Zijn de grenzen van de testeervrijheid bekend, dan worden de techniek en de vraagstukken achter diverse testamentsvarianten besproken. Op het programma staan onder meer: tweetrapsmakingen, quasi-wettelijke verdelingen, legaten tegen inbreng, bewindregimes en testamentaire lasten.


Boedelafwikkeling, executele en bewind
Is de nalatenschap opengevallen, dan komen vraagstukken op als: Wie krijgt bericht van de notaris? Wat mag de executeur? Hoe verloopt de vereffening? Welke schuldeisers hebben voorrang en welke invloed heeft de quasi-legatenregeling? Wie verdeelt? En wat als er onwillige deelgenoten zijn?

Planning

Dag 1: Donderdag 13 januari 2022

Dag 2: Donderdag 27 januari 2022

Dag 3: Donderdag 3 februari 2022

Dag 4: Donderdag 10 ferbruari 2022

Dag 5: Donderdag 17 februari 2022

Tijden voor alle dagen: 13.30 - 18:00 uur

Locatie: Van der Valk Veenendaal 

Inschrijven

Ja, ik wil me inschrijven voor Leergang Erfrecht te Hotel van der Valk - Veenendaal . De factuur à €2500 (excl. btw) ontvang ik kort voor de startdatum van de cursus.

Praktisch

Datum, tijd en locatie
Donderdag 13 januari 2022
Donderdag 27 januari 2022
Donderdag 3 februari 2022
Donderdag 10 februari 2022
Donderdag 17 februari 2022
Tijden alle dagen 13.30 uur - 18.00 uur
Hotel van der Valk - Veenendaal
Prijs

Prijs: €2500 (excl. btw)

Betaling: U ontvangt kort voor de startdatum de factuur. Bij deze opleiding kunt u ook kiezen voor betaling in 3 termijnen van € 864. Wilt u daarvan gebruik maken, gebruik dan het woord 'termijnen' in het veld 'opmerkingen'.

Accreditatie
 • pe rbRB: 20 PE-punten niet-fiscaal
 • pe knbKNB: 20 PE-punten
 • pe noabNOAB: 8 PE-punten
 • pe ffpFFP: 6 PE-punten K&A
 • NBA
  Eigen inbreng volgens PE-model.

  Nederlandse Orde van Belastingadviseurs
  Eigen inbreng volgens PE-reglement.

  Nederlandse Orde van Advocaten
  Eigen inbreng volgens Verordening Vakbekwaamheid.

Docent(en)

Vragen

Heeft u vragen over deze opleiding? Ik beantwoord ze graag voor u. Ik denk ook graag mee over een maatwerkcursus of volledig programma voor uw kantoor.

Sandra de Graaf
Sandra de Graaf

 070-3780750
  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Sdu Licent Academy | Maanweg 174 » 2516 AB Den Haag |  (070) 3780750 | opleidingen@licentacademy.nl

> Algemene voorwaarden