Leergang Erfrecht

Inhoud

De dood, en dus ook het erfrecht, leeft. En in de dagelijkse praktijk ben je regelmatig het eerste aanspreekpunt voor cliënten als er erfrechtelijke vragen zijn. Wil je voor dit – voor je cliënt emotionele en belangrijke – rechtsgebied een solide basis leggen waarop je kunt voortborduren? Dan is de 5-daagse Leergang Erfrecht perfect.

Deze leergang telt 5 dagdelen (in totaal 5 x 4 uur). Naast het erfrecht besteden we aandacht aan de relatievermogensrechtelijke aspecten die van belang zijn voor het erfrecht.

Dit leer je tijdens de cursus
Na het volgen van deze fundamentleggende en verdiepende cursus kun je op niveau met andere erfrechtelijke deskundigen sparren en de discussie aangaan. Je kent de geheimen van het erfrecht.

Voor wie is deze cursus bedoeld?
(Register) estate planners, belastingadviseurs, private bankers en andere trusted advisors.

Termijnbetaling
Deze leergang kan je ook in 3 termijnen van € 864,- betalen. Wil je van deze mogelijkheid gebruik maken, voeg dan in het veld ‘opmerkingen’ het woord 'termijnen' in.

 

Onderwerpen


Beginselen erfrecht
We leggen de erfrechtelijke basis en lichten de structuur van het erfrecht toe. De algemene bepalingen, onder meer het leerstuk van de schulden van de nalatenschap, onwaardigheid, overeenkomsten ter zake des doods, waarde en de saisine komen voorbij.


Versterferfrecht/wettelijke verdeling
We geven antwoord op vragen als: Wat als er geen testament is gemaakt, hoe vererft de nalatenschap dan? Wanneer werkt de wettelijke verdeling en wat is de rechtspositie van langstlevende en kinderen indien de wettelijke verdeling werkt? En zitten er belangrijke nadelen aan de wettelijke verdeling? Daarnaast besteden we aandacht aan de praktijk van de verklaring van erfrecht.


Testeren I: grenzen aan testeervrijheid
Het gesloten stelsel van uiterste wilsbeschikkingen staat diverse regelingen toe en de testeervrijheid is groot. Er gelden wel grenzen. Denk bijvoorbeeld aan de legitieme en de andere wettelijke rechten. Deze fenomenen diepen we uit.


Testeren II: testamenten
Zijn de grenzen van de testeervrijheid bekend, dan worden de techniek en de vraagstukken achter diverse testamentsvarianten besproken. Op het programma staan onder meer: tweetrapsmakingen, quasi-wettelijke verdelingen, legaten tegen inbreng, bewindregimes en testamentaire lasten.


Boedelafwikkeling, executele en bewind
Is de nalatenschap opengevallen, dan komen vraagstukken op als: Wie krijgt bericht van de notaris? Wat mag de executeur? Hoe verloopt de vereffening? Welke schuldeisers hebben voorrang en welke invloed heeft de quasi-legatenregeling? Wie verdeelt? En wat als er onwillige deelgenoten zijn?

Planning

Dag 1: dinsdag 10 september 2024
Dag 2: maandag 16 september 2024
Dag 3: maandag 23 september 2024
Dag 4: maandag 30 september2024
Dag 5: maandag 7 oktober 2024

Tijden voor alle dagen: 13:30 - 18:00
Locatie: Hotel van der Valk - Veenendaal 

Inschrijven

Ja, ik wil me inschrijven voor Leergang Erfrecht te Hotel van der Valk - Veenendaal . De factuur à €2500,- excl. btw ontvang ik kort voor de startdatum van de cursus.

Praktisch

Datum, tijd en locatie
Dinsdag 10 september 2024
Maandag 16 september 2024
Maandag 23 september 2024
Maandag 30 september 2024
Maandag 7 oktober 2024
Tijden alle dagen 13:30 - 18:00
Hotel van der Valk - Veenendaal
Prijs

Prijs: €2500,- excl. btw

Betaling: Je ontvangt kort voor de startdatum de factuur. Bij deze opleiding kun je ook kiezen voor betaling in 3 termijnen van € 864. Wil je daarvan gebruik maken, gebruik dan het woord 'termijnen' in het veld 'opmerkingen'.

Accreditatie
 • pe rbRB: i.a.
 • pe knbKNB: i.a.
 • pe noabNOAB: i.a.
 • pe ffpFFP: i.a.
 • SOMN''i.a''

  NBA
  Eigen inbreng volgens PE-model.

  Nederlandse Orde van Belastingadviseurs
  Eigen inbreng volgens PE-reglement.

  Nederlandse Orde van Advocaten
  Eigen inbreng volgens Verordening Vakbekwaamheid.

Docent(en)

Alternatief

De Leergang Erfrecht wordt ook gegeven op:

Vragen

Heb je vragen over deze opleiding? Ik beantwoord ze graag voor je. Ik denk ook graag mee over een maatwerkcursus of volledig programma voor jouw kantoor.

Sdu Licent Academy
Sdu Licent Academy

 070-3780750
  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Sdu Licent Academy

Sdu Licent Academy | Maanweg 174 » 2516 AB Den Haag |  (070) 3780750 | opleidingen@licentacademy.nl

> Algemene voorwaarden