Toolkit Schenken aan kinderen 2017

Inhoud

De jubelton is terug van weggeweest. Vanaf 2017 kunnen ouders weer € 100.000 onbelast schenken aan hun kinderen voor de eigen woning. De regeling lijkt simpel, maar wijkt op een aantal punten af van andere vrijstellingen. Bovendien is ingewikkeld overgangsrecht van toepassing. Met deze toolkit heeft de nieuwe vrijstelling voor u echter geen geheimen meer. Grijp deze kans en ga direct met uw cliënt aan de slag!

Om u tijd te besparen bij advisering over schenken aan kinderen, heeft de vakredactie van Licent Academy in samenwerking met drie specialisten de Toolkit Schenken aan kinderen samengesteld. De toolkit bevat precies de tools en documentatie om uw cliënt praktijkgericht te kunnen adviseren. U kunt direct aan de slag en de aandacht richten op uw cliënt.

De Toolkit Schenken aan kinderen staat onder de redactie van de heer mr. drs. M.H.J. Halters RB (fiscaal redacteur bij Licent Academy) en bevat bijdragen van mw mr. C.J.M Martens (Estate Planner en docente Estate Planning en successiebelasting), mw mr. A.A.M. Ruys – van Essen (advocaat en notarieel jurist, eigenaar van Hoornwijck Advocatuur) en mw. mr. R.C. van der Wel (Belastingadviseur en Estate Planner bij Mazars).

Publicatiedatum: 12-10-2017

Onderwerpen

Cliëntentekst en infomemorandum (2 word-bestanden: brief 3 blz. A4, memo 4 blz. A4)
Met de cliëntentekst zet u uw cliënt aan tot nadenken over schenken aan kinderen. U kunt deze gebruiken in elke vorm van marketing. Samen met een overzichtelijk informatiememorandum een mooie aanzet om een adviesgesprek met uw cliënt in te plannen om over dit onderwerp door te praten.

Checklist adviesgesprek schenken aan kinderen (pdf, 22 blz. A4)
Deze checklist bevat maar liefst 33 belangrijke vragen/aandachtspunten om systematisch aan de orde te brengen in het gesprek met uw cliënt over schenken aan kinderen. Dit verschaft u een zeer volledig inzicht in de advieskansen bij uw cliënt. De uitgebreide toelichting bij elk punt helpt u als adviseur te begrijpen waarom de diverse vragen en aandachtspunten naar voren komen en geeft u concrete ideeën voor nadere advisering per onderwerp.

Stappenplan schenken (pdf, 5 blz. A4)
Wil uw cliënt gaan schenken? Doorloop dan met uw cliënt de 10 uitgewerkte praktische stappen met aandachtspunten, om tot de gewenste schenking te komen en deze tot uitvoering te brengen. In het stappenplan zijn verwijzingen naar de advieschecklist en de praktijkpocket opgenomen voor aanvullende informatie.

Stroomschema overgangsrecht verhoogde schenkvrijstelling eigen woning kinderen
Heeft uw cliënt al eerder geschonken onder toepassing van de verhoogde vrijstelling eigen woning? Met behulp van dit schema ziet u gemakkelijk of men nogmaals gebruik kan maken van een vrijstelling schenkbelasting voor de eigen woning.

3 modellen voor schenkovereenkomsten
Met één van deze drie modellen kunt u vervolgens eenvoudig en weloverwogen met uw cliënt een schenkovereenkomst opstellen die past bij de persoonlijke behoeften van uw cliënt. Concrete tekstsuggesties en aandachtspunten (bijv. over herroepelijkheid, uitsluiting, inbreng) kunt u naar behoeven toevoegen/verwijderen in het model.
Eigen woning (word-bestand, 3 blz. A4)
Met bepalingen waarin ontbindende voorwaarden zijn opgenomen zoals vereist voor toepassing van de verhoogde schenkvrijstelling.
Andere doeleinden (word-bestand, 5 blz. A4)
Met onderscheid in schenken van een geldbedrag of object.
Kwijtschelding (word-bestand, 3 blz. A4)
Een schenkovereenkomst specifiek voor het kwijtschelden van een vordering.

Praktijkpocket ‘Schenken aan kinderen’ (pdf, ca. 40 blz. A4)
De praktijkpocket schenken aan kinderen biedt achtergrondinformatie over de fiscale ins en outs omtrent schenken aan kinderen. Met behulp van de uitleg, tips en adviezen kunt u een extra verdiepingsslag maken en zo de meest voorkomende vragen over dit onderwerp beantwoorden.

Digitale bundel (pdf)
Dit biedt een compleet overzicht van (en links naar) wetten en regelingen die u zult gebruiken bij advisering over schenken aan kinderen.

 

Over Sdu Licent Academy

Sdu Licent Academy is dé opleider voor professionals die ondernemers adviseren over fiscale vraagstukken. Belastingadviseurs, accountants, notarissen, bankiers, financieel planners, advocaten en trust professionals vergroten al meer dan 15 jaar hun kennis en vaardigheden met onze opleidingen, cursussen, symposia en congressen. Maar ook online via de e-learnings en webinars van Tax Talks. Daarnaast geven wij diverse vakbladen en praktijkgerichte toolkits uit om de adviseur te ondersteunen in zijn praktijk.

 

Sdu Licent Academy | Prinses Beatrixlaan 116 » 2595 AL Den Haag |  (070) 3780750 | opleidingen@licentacademy.nl