Toolkit OFGR & OCV 2019

Inhoud

Vermogensanonimisering is de laatste tijd veel in het nieuws. Bij veel dga’s leeft daardoor de wens het familievermogen in hun B.V. uit de publiciteit te houden. Elke twee jaar een nieuwe moedermaatschappij oprichten is een mogelijke oplossing. Maar dit is complex en duur. Een veel goedkopere en doeltreffende manier voor vermogensanonimisering voor uw cliënten is het aangaan van een open fonds voor gemene rekening of een open commanditaire vennootschap.

Om u tijd te besparen bij advisering over het OFGR of OCV, heeft de vakredactie van Sdu Licent Academy in samenwerking met specialisten de Toolkit Open fonds voor gemene rekening en open commanditaire vennootschap samengesteld. De toolkit bevat de modelovereenkomsten, modelbrieven en overige documentatie om uw cliënt praktijkgericht te kunnen adviseren.

De toolkit staat onder de redactie van Michel Halters RB (fiscaal redacteur bij Sdu Licent Academy) en bevat bijdragen van mr. Jaap van Zwet (partner/jurist bij Marks Wachters notarissen), mr. Ricardo van Doormalen RB FFP (directeur van Finz Adviseurs) en Heidi van Dooren FFP RB MB (belastingadviseur bij Finz Adviseurs).

Publicatiedatum: 29-1-2019

Onderwerpen

De toolkit bestaat uit de volgende onderdelen (Word-bestanden, A4-formaat, tenzij anders aangegeven):

Cliëntenteksten en infomemorandum

 • Cliëntentekst box 3 (3 blz.)
 • Cliëntentekst vermogensanonimisering (2 blz.)
 • Memorandum aangaan OFGR en OCV (3 blz.)

Met de cliëntentekst zet u uw cliënt aan tot nadenken over het aangaan van een OFGR of OCV. Samen met een overzichtelijk informatiememorandum vormt dit een mooie aanzet om over dit onderwerp door te praten.

Stroomschema’s

 • OFGR of OCV voor vermogensoverheveling (pdf, 1 blz.)
 • OFGR of OCV voor vermogensanonimisering (pdf, 1 blz.)

Met behulp van deze schema’s ziet u gemakkelijk wanneer u een OFGR of OCV kunt adviseren.

Stappenplan OFGR of OCV voor vermogensanonimisering

 • Vermogensanonimisering door een OCV (pdf, 3 blz.)
 • Vermogensanonimisering door een OFGR (pdf, 2 blz.)

Wenst uw cliënt het vermogen in zijn B.V. te anonimiseren door het aangaan van een OFGR of OCV? Doorloop dan met uw cliënt 4 uitgewerkte praktische stappen met aandachtspunten om tot de gewenste structuur te komen en deze tot uitvoering te brengen.

Verzoeken notaris en Belastingdienst

 • Verzoek notaris voor oprichting stichting en eventueel overeenkomst OFGR of OCV (6 blz.)
 • Verzoek Belastingdienst voor goedkeuring aandelenruil (3 blz.)
 • Verzoek Belastingdienst voor vaststelling belastingplicht OFGR of OCV (2 blz.)

Met het verzoek aan de notaris kunt u verzoeken een stichting op te richten voor uw cliënt en desgewenst ook de overeenkomst voor het OFGR of de OCV. Het gebruik van een stichting in de structuur is wenselijk om de privéaansprakelijkheid uit te sluiten. Bij een OFGR met een B.V. kunt u met het verzoek voor goedkeuring aandelenruil de Belastingdienst verzoeken om een goedkeuring te geven om zonder belastingheffing de aandelen in de B.V. te ruilen voor participaties OFGR of deelnemingsrechten OCV. Met het model vaststelling belastingplicht OFGR of OCV kunt u de Belastingdienst de belastingplicht voor de vennootschapsbelasting laten vaststellen voor het OFGR of de OCV.

Checklists OFGR en OCV

 • Checklist voor het aangaan van een OCV (3 blz.)
 • Checklist voor het aangaan van een OFGR (3 blz.)

Met deze checklists houdt u bij wanneer bepaalde acties uitgevoerd moeten worden en in hoeverre het advies in uitvoering is gebracht. Zo behoudt u het overzicht voor uzelf en uw cliënt!

Modelovereenkomst voor OFGR en OCV

 • Overeenkomst voor het aangaan van een OCV (9 blz.)
 • Overeenkomst voor het aangaan van een OFGR (7 blz.)

Met deze modelovereenkomsten regelt u eenvoudig de schriftelijke vastlegging van het OFGR of OCV. Concrete tekstsuggesties en aandachtspunten kunt u naar behoeven toevoegen/verwijderen in het model.

Praktijkpocket ‘OFGR en OCV’ (pdf, 34 blz.)
De praktijkpocket OFGR en OCV biedt achtergrondinformatie over de fiscale ins en outs omtrent het aangaan van een OFGR en OCV. Met behulp van de uitleg, tips en adviezen kunt u een extra verdiepingsslag maken en zo de meest voorkomende vragen over dit onderwerp beantwoorden.

Digitale bundel (pdf)
Dit biedt een compleet overzicht van (en links naar) wetten en regelingen die u zult gebruiken bij advisering over het OFGR of OCV.

 

Deze toolkit, die u een schat aan praktische informatie verschaft, bespaart u veel tijd. U kunt direct aan de slag en de aandacht richten op uw cliënt. De investering van € 295 zult u snel terugverdienen.

 

Sdu Licent Academy

Sdu Licent Academy | Maanweg 174 » 2516 AB Den Haag |  (070) 3780750 | opleidingen@licentacademy.nl

> Algemene voorwaarden