Vakblad Estate Planning

Inhoud

Het Vakblad Estate Planning voorziet in de behoefte aan praktijkgerichte informatie op alle onderwerpen rondom het thema estate planning. Het Vakblad Estate Planning is tevens het officiële orgaan van het Register Estate Planners.

Estate planning heeft zich ontwikkeld tot een belangrijk onderdeel van de advisering aan particulieren en ondernemers. Door de wijzigingen in het erfrecht, het huwelijksvermogensrecht en uiteraard de Successiewet is estate planning in een nieuw daglicht komen te staan.

Jaarabonnement
Het Vakblad Estate Planning verschijnt zes maal per jaar. Een jaarabonnement kost € 239,- per jaar. Exclusief 9% btw.
>Bestellen jaarabonnement

Kennismakingsabonnement
Een kennismakingsabonnement van twee nummers kost € 45,- Exclusief 9% btw. 
>Bestellen kennismakingsabonnement

Onderwerpen

In nummer 2021-73 treft u de volgende belangrijke actuele onderwerpen aan:

De beroepsaansprakelijkheid van de estate planner
De wijzigingen in regelgeving op het gebied van estate planning volgen elkaar in indrukwekkend tempo op met als gevolg dat het steeds lastiger wordt om cliënten van duidelijk en goed advies te voorzien. Ook een doorgewinterde estate planner kan daarom fouten maken. En hoewel we hier – gelukkig – geen Amerikaanse toestanden kennen, is er ook in Nederland sprake van een toenemende claimcultuur. Maar wanneer is er eigenlijk sprake van een beroepsfout, wie kan worden aangesproken voor een beroepsfout en hoe kan de estate planner zich tegen aansprakelijkheid wapenen? Mr. Arthur Kan geeft tekst en uitleg. 

Samenhang statuten bv en testament bij de BOR
Bij bedrijfsopvolging speelt de samenhang tussen de statuten van de bv en het testament een belangrijke rol. Als de bedrijfsopvolger de verkeerde ‘pet’ op heeft dan kan dat tot gevolg hebben dat de aandelen niet (allemaal) worden verkregen. In deze bijdrage bespreekt mr. drs. John Bult RB aan de hand van een aantal casusposities de samenhang tussen het (testamentair) erfrecht en de statutaire blokkeringsregeling van artikel 2:195 BW en hoe de belastingheffing hierbij verloopt.

Pensioenverdeling bij scheiding
De financiële planning na een echtscheiding is complex en belangrijk. Mr. Wim Thijssen gaat praktijkgericht in op de nieuwe Wet pensioenverdeling bij scheiding 2022 in samenhang met alimentatie en bijzonder partnerpensioen.

Het alsof-verrekenbeding: een quasi-legaat, of niet?

Op 3 november 2021 heeft Rechtbank Gelderland geoordeeld dat een wederkerig alsof-verrekenbeding in partnerschapsvoorwaarden een quasi-legaat is. Het gevolg? De schuld van erflater uit hoofde van dit verrekenbeding vermindert de legitimaire massa niet, resulterend in een grotere legitieme portie. Een onjuiste uitkomst volgens mr. Dian Lauran.

Rechtspraak
Fiscaal o.a. Voorkom fraus legis, pas huwelijkse voorwaarden tijdig aan
Civiel o.a. Hof behandelt ingetrokken klacht notaris vanwege algemeen belang

Verder in dit nummer:
De Professional - Interview met Dominique van Leeven LLM
Column mr. Paul Jehae

Praktisch

Prijs

Prijs: €239 voor een jaarabonnement >Bestellen jaarabonnement  

Een kennismakingsabonnement van twee nummers kost € 45
>Bestellen kennismakingsabonnement

 

Sdu Licent Academy | Maanweg 174 » 2516 AB Den Haag |  (070) 3780750 | opleidingen@licentacademy.nl

> Algemene voorwaarden